26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 09 Juli 2012 19:10

Počela Lastavica 2012

Glavni program ovogodišnje vjersko-kulturne manifestacije „Lastavica 2012“, održat će se u nedjelju,15. jula na istoimenom platou, na tromeđu zeničke, kakanjske i zavidovićke općine, saopćeno je na današnjoj pres konferenciji Organizacionog odbora. U okviru kulturnog programa, za sutra je, 10. jula u Atriju Medrese planirana promocija knjige hafiza Halila Mehtića pod nazivom „Vrijednosti učenja Kur'ana“. U petak, 13. jula, u Brizniku je predviđeno Veče Kur'ana i ilahiha,a na Vrandučkoj tvrđavi Veče hafiza Kur'ani kerima.

U okviru glavnog programa, u nedjelju, 15. jula, predviđena su obraćanja glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Zenica, Jakub ef, Salkice,muftije zeničkog Ejub ef. Dautovića, te dekana Islamskog pedagoškog fakulteta dr. Zuhdije Adilovića, dok će lastavičku dovu proučiti prof. Mahmut ef. Karalić.

Podne namaz predvodit će hfz. Ismet ef. Spahić, zamjenik reisu-l-uleme.  I ove godine u okviru „Lastavice“,priredit će se sportska takmičenja. Lastavica se tradicionalno održava prve nedjelje u avgustu, ali je njen termin pomjeren zbog nastupajućeg ramazana.