19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 08 Juli 2012 22:44

SCZ: Visoko, Kraljeva Sutjeska..

U organizaciji Asocijacije studenata SCZ, Menadžmenta SCZ i Sindikata SCZ organizovan je edukacioni izlet u Visoko (tunel i piramide)- Medresa u Čajangradu - Kraljeva Sutjeska. Studente i zaposlenike, njih oko 50, u Visokom je dočekao dr. Semir Osmanagić i na mjestu zvanom "Vidilica " održao kraće upoznavanje sa kompleksom piramida i ostalim aktivnostima vezanim za njegova istraživanja.

 

Nakon toga posjetili su kompleks tunela Ravne gdje je takođe dr. Osmanagić bio vodič i prezentirao sve dosadašnje radove. U tunelima smo zatekli nekoliko volontera iz Holandije, Amerike i još nekih zemalja. Nakon toga ekspedicija se zaputila na piramidu "Sunca" i oblišla do sad otvorene sonde. Svoj put nastavili smo posjetom medresi Osman ef. Redžović gdje nas je dočekao direktor i osnivač medrese prof.Džemal Salihspahić koji nas je vodio kroz ovaj fascinantni kompleks medrese i u jednom od najljepših amfiteatara održao kraći govor.

 

Važno je napomenuti da je prof. Salihspahić jedno vrijeme radio i kao prof. u Gimnaziji u Zenici i drugim školama. Poslije prelijepog druženja u medresi i osvježenja koje su pripremili svoj put nastavili smo u Kraljevu Sutjesku. Poslije ručka koji je organizovan za sve učesnike izleta obišli smo franjevački samostan i u pratnji fra Stjepana Duvnjaka upoznali se sa istorijatom manastira i župe Kraljeva Sutjeska kao glavog stolnog mjesta Bosanskih kraljeva. Obilazak je nastavljen u "Duspara kući" jednoj od najstarijih kuća koja je pod zaštitom države, a cjelodnevni izlet završio se posjetom  najstarijoj džamiji "Sultan Fatih" u Kraljevoj Sutjesci.

 

Svi učesnici izleta bili su oduševljeni viđenim u ovom jednodnevnom ali bogatom izletu !

 

POGLEDAJTE FOTOSE U GALERIJI