24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 11 Maj 2012 23:20

Štrajk u Domu penzionera

Radnici Javne ustanove „Dom penzionera“ koji se od početka aprila nalaze u štrajku, najavili su danas da će 16. maja započeti proteste ispred sjedišta Zeničko-dobojskog kantona čija je Vlada preuzela osnivačka prava nad ovom ustanovom. Dvadeset zaposlenika, koji potražuju 18 plaća i doprinose za posljednje dvije godine, u štrajk je stupilo sa zahtjevom za smjenom direktora Ibrahima Babić, po čijem nalogu se preduzeće posljednjih mjeseci isključivo bavilo ugostiteljstvom.

 

„Ovo je jedinstven primjer da je neko direktor punih 19 godina, da je uništio preduzeće i da ga se ne može smijeniti s tog položaja. Radnici su gladni, nemaju od čega da žive, naš osnivač ništa ne poduzima da se agonija okonča. Od srijede ćemo svakodnevno po dva - tri sata protestvovati pred Vladom i Skupštinom Kantona. Ako se ništa ne riješi, odlučni smo stupiti u štrajk glađu i to u prostorijama Doma penzionera“, izjavio je Safet Mujkić, predsjednik Sindikata JU „Dom penzionera“ Zenica.

Objekt „Doma penzionera“ prema tvrdnjama radnika ima dovoljan broj ležajeva, odlične uvjete i prisutan je veliki interes penzionera za smještaj u ovoj ustanovi.

„Ljudi su spremni odustati od svojih ranijih potraživanja, samo da Upravni odbor čiji je izbor u toku i Vlada Kantona odobre prijem novih stanara i da preduzeće počne da se bavi svojom djelatnošću“, kaže Mujkić.

 

GALERIJU FOTOSA koju je priredio Edo Babić pogledajte ovdje