28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 09 Maj 2012 00:37

Sanirana "staza" na Smetovima

Postovani, Bili ste obavjesteni od strane OTPORA o devastaciji 100 duluma zemlje na lokaciji kod izvidjackog doma na Smetovima koja je nastala kao posljedica odrzavanja dzipijade. Zahvaljujuci ekoloski osvjestenim novinarima sira BiH javnost je bila upoznata sa unistavanjem ljepote krajolika. Osim vas upoznali smo nadleznu Opcinsku sluzbu i Vladu ZDK. Ovih dana su predstavnici organizatora sanirali nastalu stetu sto zorno pokazuju dvije slike prije i dvije poslije sanacije na istoj lokaciji.

 

Prema projektu Parka prirode Babina predvidjena je staza za djipove koja vodi od parkinga na Smetovima starim kolskim putem preko Kraljevina Bijelih Voda i Pepelara i tzv putem Spasa preko Bistrovca ukupne duzine preko 30 km. U svim parkovima je strogo zabranjeno silaziti dzipovima sa tacno odredjenih staza radi unistavanja travnjaka. NG Ekoloski pokret OTPOR u svom dosadasnjem radu moze da istakne sljedece uspjesne akcije

 

1. Zaustavljanje izgradnje HE Vranduk na lokaciji nacionalnog spomenika
2. Zabranu izgradnje azila za pse na lokaciji Smetova
3. Zahvaljujuci medijima ali i Albi uspjeli smo premjestiti dio drveca sa GGM koje bi inace bilo posjeceno na lokaciju Babine rijeke formirajuci Park sjecanja na prof.dr. Mustafu Omanovica jednog od osnivaca eko pokreta u BiH

4. Ugasili pozar na dovistu Lastavica i skrenili paznju javnosti na nisku ekolosku svijest ucesnika te manifestacije
5. U vise navrata smo na vrijeme upoznali odgovarajuce sluzbe na golu sjecu suma na izvoristu Babine rijeke u Bijelim Vodama kao i na Pepelarima sa djelimicnim uspjehom.

 

Osim lokalnog stanovnistva na cije smo zahtjeve reagovali Otporu su se za pomoc obracali i stanovnici Vogosce i Sarajeva. Od Vlade ZDK ocekujemo da ce uozbiljiti rad direktorice JSPD i da ce izdvojiti sredstva za sijanje trave na pomenutoj lokaciji Smetova, ukoliko to ne uradi Vlada uradice clanovi OTPORA.

 

Za NG Ekoloski pokret OTPOR ekolog Akif Smajlovic, prof.