19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 20 Januar 2012 22:37

FIFA centar-dan završetka radova

Trening-centar Nogometnog saveza BiH u Zenici, čija je gradnja počela 19. marta prošle godine i trebala biti okončana zaključno s jučerašnjim danom, još je samo veliko gradilište. I jučer smo na gradilištu zatekli vrijedne radnike zeničke firme "Almy-transport" i sarajevske "In", koji su završavali ugradnju stolarije. 

- Radovi kasne zbog kašnjenja isplata investitora zbog čega su u ljeto nakratko bili i prekinuti. No, najvažniji poslovi su urađeni, svi zemljani radovi, tribina, reflektori... Zasijana je i prirodna trava, koja će na proljeće biti dosijana, dok je podloga za teren s umjetnom travom uskladištena u Sarajevu. Čekaju se povoljniji vremenski uvjeti za njeno postavljanje - kaže vođa gradilišta Sabahudin Patković. Projekt-menadžer NSBiH Nihad Hodžić smatra da je završeno približno 65 procenata radova i da bi, ne bude li nekih neplaniranih situacija, sve trebalo biti gotovo do kraja maja.

 

- Radovi kasne zbog opravdanih razloga, a to su bili utvrđivanje nekih stvari na relaciji FIFA - UEFA - država BiH. No, gradnja centra je nešto što je počelo i što traje. Krajem januara trebala bi početi ugradnja stubova za krov na tribini - kaže Hodžić te dodaje da će centar imati vlastitu trafostanicu. Cilj je da "Zmajevi" selektora Safeta Sušića već do jesenjih kvalifikacija dobiju vlastiti prostor za treninge i odmor. Hodžić kaže da je za gradnju prve faze centra osigurano približno 8.500.000 KM, što je donacija Svjetske (FIFA) i Evropske nogometne asocijacije (UEFA). U ovo momentu nije osiguran novac za opremanje soba, svlačionica i drugih pratećih sadržaja.

- Uskoro očekujemo novac od povrata PDV-a, više od 1.000.000 KM, čime bi bili finansirani preostali radovi i gradnja terena za mali nogomet s umjetnom travom, za šta su izvršene sve pripreme - kaže Hodžić.

Dnevni avaz

fifacp2