25 Februar 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 25 Novembar 2014 21:43

Umjetne stijene u Blagaju

Omladinski klub 'Novi val' u Eko centru u Blagaju priredili su novo iznenađenje za sve posjetitelje. U utorak su prigodnom svečanošću na upotrebu za članove 'Novog vala', ali i drugih posjetitelja željnih adrenalina predate dvije umjetne stijene površine oko 60 m2. Ovoj svečanosti prisustvovali su brojni članovi spomenutog kluba, uz ASPK 'Neretva', te članove drugih penjačkih klubova iz BiH. Prisutnima su se kratkim govorima obratili predsjednik OK 'Novi val' Adnan Đuliman, Salih Mulaosmanović član penjačkog tima BiH, instruktor alpinizma i sportskog penjanja Edin Durmo, te ispred ASPK 'Neretva' Vedran Ugljen.

 

Svi su izrazili oduševljenje i nadu da je ovo jedan mali, ali vrlo važan korak u promociji alpinizma i sportskog penjanja u ovom dijelu zemlje. "Drago mi je da je ostvaren i ovaj korak u realizaciji ovih umjetnih stijena koje će služiti ne samo profesionalnim penjačima, nego i djeci koji budu zainteresirani za ovaj vid sporta. Nažalost, za zemljama regije po infrastrukturi BiH zaostaje po 20 do 30 godina kada je ovaj sport u pitanju, a Hercegovina je jedan Bogom dati predio gdje se mogu održavati državna, regionalna, pa i svjetska natjecanja", rekao je Durmo, inače osnivač i predsjednik kluba 'Scorpio' iz Zenice koji iza sebe ima više od 35 godina iskustva u alpinizmu.

 

Nakon službenog dijela, uslijedilo je i natjecanje revijalnog karaktera. Učešće su uzeli članovi ASPK 'Neretva' Nedim Bajgorić, Faris Drače, Sadika Džolota, Noah Catela, Sara Sarić, te Zoe Maslo, dok su iz kluba 'Scorpio' nastupili Elena Trajkov, Irijan Durmo i Mirza Duraković. Inače spomenuti natjecatelji su godišta od 1999. do 2002. Što se tiče godišta od 2003. do 2006. nastupili su Ena Brković, Zana Janković, Zejneb Pintul, Neira Demirović, Tarik Kreso, Ilma Ljubović, Rejna Kreso, Denijal Čusto, Emin Zukić, Nejra Pintul, Ena Zagorčić, Ekrem Zekić, Rejhan Kreso i Klara Mitrić (svi članovi ASPK 'Neretva'). Đuliman je ovom prilikom istaknuo kako je ovo još jedan dokaz kako ovakvih i drugačijih stvari treba ovom podneblju, te da pored brojnih drugih aktivnosti, 'Novi val' neće stati na ovome.


ljubaznošću autora - tekst i foto: SAMIR ŠEHOVIĆ, BLJESAK.info, 


stijena8