25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 16 Septembar 2014 22:47

NFSBIH: devetnaest godina kasnije

Danas,16 septembra, navršava se tačno 19 godina, kada je u veoma teškim uslovima ratne 1995. godine u razorenom Mostaru, održana prva redovna skupština NSBiH,kojoj je prethodilo nekoliko pripremnih sastanaka.Bio je to veoma svečan trenutak po kome će Mostar ući u nogometnu povijest naše zemlje, jer tada su udareni temelji nogometnog saveza.

 

Tako je nakon dužeg perioda NSBiH dobio zvanične organe i prateća dokumenta,koja su bila okosnica za naredne aktivnosti. U vrlo emotivnim istupima delegata, koji su dolazili iz brojnih gradova naše zemlje, istaknuto je da je veliki broj igrališta i stadiona u ratnim dejstvima uništen ili ozbiljno oštećen, a uništena je bila ili otuđena i sportska oprema velikog broja klubova.

 

U tom periodu BiH je napustilo oko pet hiljada nogometaša svih kategorija koji su kasnije nastupali u velikom broju evropskih klubova.Prisutni delegati su jednoglasno za predsjednika NSBiH sa dvogodišnjim mandatom izabrali Jusufa Pušinu,za potpredsjednika je izabran Bajro Bačić, a za generalnog sekretara imenovan je Ivica Mioč. Po završetku rada skupštine svi delegati,brojni gosti i prijatelji nogometa, preselili su se u Jablanicu gdje je na stadionu FK Turbina odigran revijalni meč između „A“ reprezentacije i novinarske selekcije, a meč je posmatralo više od dvije hiljade prijatelja nogometa.

 

Na tom zasjedanju skupštine NSBiH izabran je izvršni odbor u sastavu :Jusuf Pušina,Bajro Bačić,Muhamed Osmić,Enver Bećirević,Husein Kamber,Fahrudin Fazlagić,Sead Begagić,Husnija Arapović,Ragib Avdić i Hasan Šabić.

 

Osman Bačinović,Mensud Mulalić,Muhamed Osmić,Husein Kamber,Jusuf Pušina,Alija Hadžiosmanović,Dr. Ismet Arslanagić,Mirsad Fazlagić,Rešad Mamela,Selmo Turković,Zdenko Jelić,Mirsad Klepo,Enver Bećirović,Alija Balić,Zejnil Selimotić,Nazif Čišić,Sead Begagić,Elvedin Bjelopoljak,Vildan Hamdičević,Husnija Arapović,Bajro Bačić,Avdo Mešić,Hasan Džafić,Ibro Ibrić,Bekir Kravić,Fahrudin Avdičević,Dr. Sead Mehičević,Ragib Avdagić,Mišo Bogdan,Hamza Salihagić,Mirsad Ibrišimbegović,Dr. Nurudin Šatrović,Sead Preldžić i Adem Jelašković.


Prvi direktan radio prenos cijelog toka meča naše najbolje reprezentacije urađen je baš prilikom ovog revijalnog meča u Jablanici.Za slušaoce radio Breze,a koji su sa velikom pažnjom pratili slušaoci ove radio stanice i ljubitelji nogometa u brojnim bih gradovima: Visoko,Kakanj,Vareš,Sarajevo,Breza,Kiseljak,Fojnica,Zenica,Konjic...komentarisao je Rešad Mamela, koji je ujedno bio i prvi oficijelni spiker na nastupu naše „A“ reprezentacije u našoj zemlji.

 

Rešad Mamela/Hronika.ba