29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 15 Septembar 2014 21:33

Foto: I meni treba sport

Udruženje građana za borbu protiv šećerne bolesti „Zenica“ iz Zenice počelo je implementaciju projekta „I meni treba sport-Novo Nordisk“ početkom septembra 2014. godine.  Prve sportske aktivnosti i treninzi za djecu oboljelu od šećerne bolesti održani su u sali Mašinskog fakulteta u Zenici. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku farmaceutske kuće Novo Nordisk i nastavak je projektakoji je prošle godine  pilotiran uz podršku općine Zenica. 

 

Ovim projektom se želi stvoriti mogućnost za grupu djece i mladih, oboljelih od šečerne bolesti, da se aktivno bave sportom. Naš cilj je da djeca i mladi redovno treniraju i steknu osnovne vještine i znanja iz tenisa. Pored djece u projekat su uključeni i njihovi roditelji. I djeca i roditelji će biti edukovani o bitnosti bavljenja sportom i  zdravoj prehrani.  

 

Bavljenje sportom je jedan od glavnih faktora prevencije komplikacija kod oboljelih od šećerne bolesti. Obzirom da djeca i mladi oboljeli od šećerne bolesti imaju manje mogućnosti za bavljenje sportom i često su im iz subjektivnih razloga one uskraćene, ohrabriti ćemo ih da se aktivno uključe i steknu samopouzdanje o vlastitim mogućnostima, a neophodno i u njihovom daljem životu.  

 

Naš sveukupni cilj je stvarenje boljih mogućnosti za aktivno uključenje djece oboljele od šećerne bolesti u sport i zadržavanje u istom, bilo profesionalno ili rekreativno, uključujući i djecu koja nisu oboljela, što je odlična prevencija i osnova za bolje zdravlje djece i mladih.

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FB FOTO GALERIJU

 

Sekretar  Udruženja:

HARIS DELIĆ