26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 13 Septembar 2014 21:35

RK Čelik vs. Čelik Junior

IZ RK ČELIKA: SRETNO ŠKOLI JUNIOR, ALI PROMIJENITE IME! Upravni odbor RK Čelika Zenica je uputio želje za uspješan start rukometnoj Školi junior Zenica u Prvoj ligi Federacije BiH, za koje su se ta škola prijavila. U RK Čeliku smatraju da je to u interesu razvoja rukometa -da što više klubova bude u sistemu takmičenja na različitim nivoima u državi, ali osporavaju ime ,,Čelika'' u imenu Škole junior, jer je, kako ističu – to registrovana UG privatna škola rukometnog sudije G. Vladimira Zeljke.


- Smatramo da je to dobro za zenički rukomet – da se jedna privatna Škola rukometa uključi u zvaničan sistem takmičenja u F BiH. Već 65 godina Rukometni klub ,,Čelik'' Zenica krči puteve razvoja i slave rukometnog sporta u Zenici i Bosni i Hercegovini. Ali mi ne možemo da ne  izrazimo svoje neslaganje i negodovanje što je privatna škola G. Vladmira Zeljke ,,uzela'' ime ,,Čelik'' i na taj način stvara zabunu kod građanstva – da je ta Škola koja je sastavni dio Rukometnog kluba ,,Čelik''.  Na ovaj način još jednom ističemo  da ,,Škola junior'' nema nikakve veze sa RK ,,Čelikom'' i da bi bilo korektno kada se već idu u zvanično takmičenje u F BiH – da se sada ime škole  promijeni u ,,Škola junior Vladimir Zeljko'' (li kako žele), kad je već bivša Uprava RK ,,Čelika'' propustila da na vrijeme reaguje i osporiregistraciju pod imenom ,,Škola Čelik junior'', jer to jednostavno – nije ,,Čelik''! Postavlja se uopšte pitanje – može li bilo ko i bilo gdje u svijetu da ,,uzme'' i prisvoji tuđe ime? Ili drugo pitanje  -  kako  da se zove naša Škola rukometa juniori u ,,Čeliku'' koja se zvanično takmiči u Ligi juniora Zeničko-dobojskog kantona?

 

Možda smo na ovo trebali i ranije regovati, ali je i sada pravi trenutak, kada se ta Škola prvi puta prijavila za zvanično takmičenje. Ovdje je grešku učinilo i Ministarstvo pravde ZE-DO kantona koje nije smjelo privatnu školu registrovati pod imenom ,,Čelik''. Ponavljamo: to je privatna škola Vladimira Zeljke i to se zna!Dakle: podržavamo takmičenje Škole junioru Prvoj rukometnoj ligi Federacije BiH! Naprotiv!  To takmičenje je, naravno, njihova stvar i njihova odluka, ali mi iz RK ,,Čelika''  ne podržavamo odnosno  osporavamo da u zvaničnom takmičenju nastupaju pod imenom ,,Čelik Junior'', jer koriste naš tradicionalni naziv. Takav naziv može izazvati zabunu čak i implicirati i zloupotrebu imena ,,Čelik'' kod naših poslovnih partnera i uopšte građana Zenice. I još nešto radi kompletne istine: ,,Škola junior'' nije svoj status u Prvoj ligi Federacije BiH izborila u nekom sistemu takmičenja, jer, zbog nerada Rukometnog saveza BiH svaki klub koji, recimo, danas se formira – odmah sutra  može se prijaviti i registrovati za Prvu ligu Federacije BiH! Znači: nema nikakve rukometne lige ispod Lige Federacije, niti se iz te Lige može ispasti!

 

Da zaključimo: podržavamo Školu rukometa Vladimira Zeljke sa naše strane u njenom radu, ali molimo i predlažemo - mijenjajte ime. A i prema nekim igračima koji igraju za te ,,junore'' (recimo Edin Gušić), oni bi se prije mogli zvati ,,Veterani Čelika''...Na kraju - spremni smo u interesu rukometa u gradu i nudimo svaki vid saradnje sa ,,Školom junior''a koja je do sada izostala! – kaže se u saopštenju RK Čelika iz Zenice, člana Premijer lige BiH. 

 

S poštovanjem.

Nehru Koluh, generalni sekretar 

RK Čelika Zenica