24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 17 Avgust 2014 21:55

Savladan Island u Mejdanu

Fantastični Teletović vodi Zmajeve ka Eurobasketu - Nakon pobjede nad Velikom Britanijom, košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je i drugi trijumf u kvalifikacijama za Eurobasket.


Izabranici Duška Ivanovića savladali su Island (72:62) i tako se dodatno približili još jednom plasmanu na veliko takmičenje.

Na otvaranju utakmice, poslije promašivanja polaganja od strane Stipanovića, Gunnarson je položio i Islanđani su poveli sa 0:2. U nastavku čak četiri minute nismo uspjeli postići koš, kao ni gosti.

Onda je uslijedila odlična igra naših momaka i poveli smo sa 14:2. Island se počeo vraćati, međutim trojkom Gordića, polaganjem Kikanovića, te poenima Teletovića nakon promašenog slobodnog bacanja došli smo u prednost od 22:7.

Poenima Thorvaldssona završena je prva četvrtina sa 22:10. Ni na početku drugog perioda "nišanske sprave" nisu bile podešene, tako da je višem manji broj poena.

U drugom dijelu druge četvrtine Island je došao na četiri poena zaostatka (29:25), međutim u finišu naši momci su zaigrali bolje, tako da su na odmor otišli sa devet poena razlike (34:25).

U trećoj četvrtini naš nacionalni tim nastavio je s dobrom igrom, a viđen je i najljepši potez na utakmici - sjajno zakucavanje Teletovića, a zatim je Stipanović položio i imali smo 20 poena prednosti (51:31).

Poenima Pašalica završen je treći period (56:33). Treću dionicu smo otvorili veoma loše. Thorsteinsson je otvorio posljednju četvrtinu poenima, da bi Fridriksson i Hermannsson nastavili pogađati. Redali su se promašaji naših reprezentativaca, a Island je napravio seriju od nevjerovatnih 14:0 i vratio se u utakmicu (56:47). Nakon skoro pet minuta igre bez koša, Teletović je postigao tricu, ali Gunnarson je odmah uzvratio na drugoj strani. Thorsteinsson je nakon toga postigao koš i narpavio nam problem (59:52).

Islanđali su prišli i na šest poena zaostatka, ali smo minutu prije kraja utakmice predvođeni fantastičnim Teletovićem riješili pitanje pobjednika, tako da je završeno 72:62.

Najefikasniji u našoj reprezentaciji je bio Mirza Teletović sa 29 poena i 13 skokova, a Šutalo je dodao 11. Kikanović je ubacio devet poena i devet skokova dok je Stipanović imao poen manje i isti broj skokova. Nemanja Gordić je ubacio sedam poena uz pet asistencija.

U reprezentaciji Islanda Gunnarsson je ubacio 16, a Vilhjálmsson je dodao 14.

SCSPORT