25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 25 Juli 2014 14:27

Press uoči utakmice Zmajeva

Danas je u sali kabineta načelnika Općine Zenica održana press konferencija povodom odigravanja prijateljske košarkaške utakmice između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Švedske, ali i pripremama bh. selekcije za kvalifikacije za „Eurobasket 2014“. O navedenoj tematici  govorili su reprezentativci BiH Elmedin Kikanović i Jusuf Nurkić, direktor reprezentativnih selekcija KS BiH Igor Stojanović i predsjednik Regionalnog košarkaškog saveza Zenica, Feđa Jovanović.

Veoma uspješan moderatot ove press konferencije bio je vrsni novinar, Zeničanin Ibrahim Muratović, sa Al Jazeera Balkans.

Kako je istakao Muratović na početku pressa, najbolje bh. košarkaše na djelu će vidjeti zenički ljubitelji košarke, u zeničkoj Areni 27. jula (nedjelja u 17 sati) u prijateljskoj utakmici protiv Švedske,  u meču koji će, kao i prethodna tri u glavnom gradu, imati humanitarni karakter (prihod će biti doniran kao pomoć domaćinstvima koja su stradala u nedavnim poplavama i klizištima u našoj državi).

Iako su danas imali slobodan dan, bh. košarkaški reprezentativci Jusuf Nurkić i Elmedin Kikanović došli su s delegacijom Košarkaškog saveza BiH danas u Zenicu i održali pres-konferenciju.

Elmedin Kikanović je, između ostalog, izjavio: „Turnir u Sarajevu pokazao je da smo taktički dobro uigrani, kao i da smo odlično fizički pripremljeni za ovu fazu priprema. Imali smo određenih problema sa povredama i otkazima, ali atmosfera u ekipi je odlična, dobro se radi i vjerujem da ćemo ostvariti cilj i plasirani se na Eurobasket 2015“.

U vezi ovih pripremnih utakmica Kikanović dodaje: „Naravno, ovo su samo pripremne utakmice, u kojima rezultat nije toliko bitan, ali u svaku ulazimo s ciljem da pobijedimo. Tako ćemo dati sve od sebe i u nedjelju da u Zenici slavimo protiv Švedske“

Novopečeni A reprezentativac i odskora NBA igrač ekipi Denver Nuggetsi, mladi centar Jusuf Nurkić, koji je nedavno s U-20 selekcijom osvojio Evropsko prvenstvo divizije B i izborio plasman u diviziju A, izjavio je, pored ostalog:

„Nakon odličnog nastupa U20 reprezentacije, koja je bez poraza izborila plasman u A diviziju, priključio sam se pripremama seniorskog tima gdje sam zatekao odlično stanje, izvanrednu organizaciju i vjerujem da ćemo u kvalifikacijama biti pravi i izboriti plasman na Eurobasket 2015. godine.

Lijepo je što je KS BiH, koji ima problema s prikupljanjem novca, odlučio organizovati humanitarnu utakmicu za nedavno stradala područja. Mi ćemo dati sve od sebe da pobijedimo, a na navijačima je da popune Arenu i naprave dobru atmosferu“- poziva Nurkić. 

Ovo će biti prvi Nurkićev nastup pred zeničkim ljubiteljima košarke.

Prisutnima se obratio i direktor košarkaških reprezentativnih selekcija Igor Stojanović, koji je rekao da je ovog ljeta „u pogonu“ šest reprezentativnih selekcija, a da će nakon turnira u Sarajevu, utakmice u gradskoj Areni protiv Švedske i prvi domaći kvalifikacioni meč protiv Islanda u Tuzli, biti humanitarnog karaktera. „Zenica je grad košarke, zenički klub se vratio u najjaču ligu i vjerujemo da će košarka opet imati svoje mjesto u gradu. Ovo je naš doprinos daljnjoj popularizaciji košarke u Zenici“- ističe Stojanović.

 

Ispred RKS Zenica govorio je njegov predsjednik, Feđa Jovanović: „Vlada veliki interes za nedjeljnu utakmicu. Dvorana je spremna za utakmicu. Imamo dosta rezervacija iz regiona. Ovo je veliko priznanje za Zenicu, koja je zadnji put gledala košarkašku reprezentaciju BiH u Zenici prije skoro pet godina, kada su u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo pobijedili selekciju Belgije, rezultatom 82:77. Ova utakmica treba biti veliki impuls za zeničku košarku.

Ovo je idealna prilika da ljubitelji košarke u Zenici vide dvojicu NBA igrača i ostale naše zvijezde ali i da kupovinom ulaznice pomognu građane koji su u poplavama i klizištima ostali bez domova“, poručio je, na kraju Jovanović.

Tehnički organizator ovog susreta je Regionalni košarkaški savez Zenica i još jednom da ponovimo da je utakmica je humanitarnog karaktera obzirom da će sav prihod od ulaznica koje se mogu kupiti po cijeni od 5 KM, biti uplaćen građanima BiH čija su domaćinstva stradala u nedavnim poplavama i klizištima.

 

Da ponovimo, utakmica Bosna i Hercegovina – Švedska igra se u nedjelju, 27. jula sa početkom u 17 sati u Areni Zenica, a ulaz je 5 KM.

 

E.Imamović za Zenicablog