20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 18 Juli 2014 23:53

UEFA:nova pravila žutog kartona

Evropska fudbalska federacija (UEFA) objavila je da će se ubuduće žuti kartoni u Ligi šampiona i Evropskoj ligi brisati nakon četvrtfinala. Komisija za hitnost uvela je novo pravilo na prijedlog Komisije za klupska takmičenja. Radi se o sistemu koji se već koristi na Evropskom prvenstvu, a sada će ista pravila vrijediti i u dva najvažnija UEFA-ina klupska takmičenja.

 

"Komisija za hitnost odlučila je da će se od ove sezone svi žuti kartoni koje igrači dobiju od početka grupne faze takmičenja u Ligi šampion i Evropskoj ligi brisati nakon završetka četvrtfinalnih utakmica. Kartoni se na taj način neće prenositi u polufinale", stoji u saopštenju UEFA-e.

 

Igrači su dosad morali pauzirati jednu utakmicu kada bi skupili tri žuta kartona, nezavisno o fazi takmičenja. Tako je, naprimjer, veznjak Real Madrida Džabi Alonso u prošloj sezoni morao propustiti finale protiv Atletika jer je u uzvratnoj utakmici polufinala protiv Bayerna dobio treći žuti karton. Da je na snazi bilo novo pravilo, Alonso bi igrao u finalu jer bi mu raniji kartoni bili obrisani.

 

UEFA razdvojila Ruse i Ukrajince

UEFA je odlučila da razdvoji ruske i ukrajinske klubove na predstojećem žrijebu za Ligu šampiona, zbog tenzija između ove dvije susjedne zemlje. UEFA je saopštila da se na ovaj korak odlučila "u svijetlu trenutne političke siruacija, pošto su Ruska i Ukrajinska fudbalska asocijacija izrazile zabrinutost zbog bezbjednosti".

 

Odlukom UEFA, ruski Zenit iz Sankt Peterburga i ukrajinski Dnjepar neće moći da budu izvučeni kao par u žrebu za treće kolo kvalifikacija Lige šampiona.