23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 22 Juni 2014 03:30

Pripreme selekcija za EP u košarci

Omladinske košarkaške selekcije Bosne i Hercegovine započele su pripreme za nastupe na evropskim prvenstvima koja će biti održana ovog ljeta. Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović izjavio je da se najviše očekuje od mlade (U-20) reprezentacije BiH, koja će na evropskom prvenstvu B-divizije pokušati izboriti plasman u A-diviziju.

 

- Sve osim prvog mjesta bio bi neuspjeh jer se radi o selekciji u kojoj igraju Jusuf Nurkić, Adin Vrabac i Nedim Buza, a postoji mogućnost da će im se pridružiti i talentovani Emir Sulejmanović. Ta generacija igrača je izborila plasman u A-diviziju dok su nastupali u konkurenciji juniora i od njih se očekuju velike stvari - rekao je Mahmutović. Evropsko prvenstvo B-divizije za košarkaše do 20 godina bit će održano u Sarajevu od 10. do  20. jula. KSBiH se nada da će plasmanom u A-diviziju te generacije biti zaokružen ciklus uspješnog višegodišnjeg rada u omladinskom pogonu BiH. BiH će na tom takmičenju igrati u grupi A s Luksemburgom, Rumunijom, Kiprom, Portugalom, Belgijom i Estonijom. Kadetska i juniorska košarkaška selekcija BiH, koje nastupaju u A- divizijama, na ovogodišnjim prvenstvima Evrope imat će zadatak da opstanu u konkurenciji najboljih 16 ekipa Starog kontinenta, ali to sigurno neće biti lak zadatak. Kadeti će nastupiti u Latviji, u grupi B s reprezentacijama Hrvatske, Grčke i domaćina Latvije, dok će evropsko prvenstvo za juniore biti održano u turskoj Konyi, gdje će BiH nastupiti u grupi C, zajedno s domaćinom Turskom, Grčkom i Češkom Republikom.

 

Ove godine priliku su dobile i dvije ženske košarkaške reprezentacije BiH. Najbolje mlade košarkašice BiH do 18 i do 20 godina nastupit će na evropskim prvenstvima B-divizija u Rumuniji, odnosno Bugarskoj. Košarkašice do 18 godina u Rumuniji će igrati u okviru grupe B zajedno sa selekcijama Finske, Bugarske i Luksemburga, dok će reprezentativke BiH do 20 godina igrati u Bugarskoj, u grupi A zajedno s Litvanijom, Rumunijom, Portugalom, Mađarskom, Njemačkom, Izraelom, Bugarskom, Norveškom i Velikom Britanjom.