20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 04 Juni 2014 06:12

Zmajevi bolji i od Meksika 1:0

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je reprezentaciju Meksika s 1:0, u drugoj prijateljskoj utakmici odigranoj u okviru turnira ''Road to Brazil'' koji se održava u SAD-u. Nakon trijumfa protiv Obale Slonovače 31. maja (2:1), izabranici Safeta Sušića danas su savladali južnoameričku selekciju pogotkom Izeta Hajrovića u posljednjim minutama prvog poluvremena.


Sušić je protiv Meksikanaca na teren izveo samo jednog napadača, Edina Džeku, dok je Vedad Ibišević u igru ušao tek u drugom poluvremenu. Na taj način selektor BiH je najvjerovatnije isprobavao taktiku koju će koristiti protiv Argentine u prvoj utakmici grupne faze SP-a. Prvo poluvrijeme utakmice u američkom Chicagu pripalo je reprezentaciji BiH. U prvih desetak minuta najbolji bh. nogometaši su stvorili nekoliko izglednih prilika za gol, a najbolje šanse imao je napadač Edin Džeko. 

Meksikanci su pokušavali uzvratiti uglavnom preko raspoloženog Javiera Hernandeza - Chicharita, koji je sredinom prvog poluvremena imao najbolju priliku za postizanje pogotka, ali njegov šut je pogodio stativu. Kada je izgledalo da će se na odmor otići s rezultatom 0:0, Hajrović je odlično reagovao na ubačaj Salihovića i postigao vodeći i gol za Bosnu i Hercegovinu, a koji je ujedno bio i konačan rezultat susreta.

Drugo poluvrijeme je započela ista igračka postava BiH. Bh. tim je odmah zaprijetio preko Miralema Pjanića, ali njegov šut glavom odbranio je golman Meksika. Sušić je s izmjenama počeo tek sredinom drugog poluvremena, a priliku za igru su dobili gotovo svi rezervni igrači. Meksikanci su zaprijetili još jednom preko Chicharita, ali njegov šut je odbranio Begović, koji je u finišu drugog poluvrmena imao nekoliko dobrih intervencija. U okviru priprema za svjetsko prvenstvo u Brazilu, reprezentacija BiH će odigrati još jednu prijateljsku utakmicu 8. juna protiv braziskog Santosa.