20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 28 Maj 2014 18:59

Zmajevi,18 godina bh. tima

Promovisana knjiga "Zmajevi,  18 godina nogometne reprezentacije BiH". Na travnjaku stadiona "Bilino polje" u Zenici, hramu nogometne reprezentacije BiH, danas 28.maja 2014.godine, upriličena je promocija knjige "Zmajevi, 18 godina nogometne reprezentacije BiH", čiji su autori dugogodišnji sportski novinari Dario Mehmedović i Saša Ibrulj. O knjizi su govorili autori, a bio je prisutan i predstavnik knjižarsko-izdavačke kuće Buybook, koji je istakao  da su autori odlučili dio sredstava od prodatih knjiga uplatiti za pomoć stradalima u poplavama u BiH.


Svojevrsna monografija nogometne reprezentacije BiH, između ostalog, sadrži biografije preko 250 reprezentativaca koji su odigrali bar jednu minutu u službenim utakmicama, te svih selektora i članova stručnog štaba. Također, predstavljene su i 63 reprezentacije, odnosno nacionalni savezi, s kojima je bh. reprezentacija igrala utakmice od 1995. do 2013. godine u devet ciklusa kvalifikacija i svim službenim utakmicama. Obrađeno je 167 službenih utakmica, a od toga, 31 utakmica je odigrana na stadionu „Bilino polje“ u Zenici sa 19 pobjeda, 6 remija i 6 poraza reprezentacije u Zenici. Dario Mehmedović je istakao da knjiga predstavlja "sjajan temelj za ono što će uslijediti u narednim godinama", te vjeruje da će biti od pomoći kolegama sportskim novinarima.


"Ideja za knjigu je nastala prije sedam, osam godina kroz rad i praćenje reprezentacije. Postojala je želja da se sve stvari stave na jedno mjesto“-zaključio je jedan od autora, Dario Mehmedović.


"Ovo nije klasični historijat reprezentacije, više enciklopedijski pregled događaja onoga što se desilo u posljednjih 18 godina", kazao je, pored ostalog, autor Saša Ibrulj.

Pored novinara, promociji knjige prisustvovali su: Adnan Zahirović, reprezentativac BiH, koji se nije našao na spisku putnika za SP Brazil 2014, nego samo na rezervnom spisku, Fenan Salčinović, nogometaš Čelika i Alija Porča, direktor NK Čelik. Cijena knjige je 39 KM, a u Zenici će se moći kupiti od petka 30.maja 2014. u knjižari „Svjetlost“ u šoping centru „Džananović“ na Kamberovićima.

 

E.Imamović za Zenicablog


280520145744