29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 03 Maj 2014 03:12

Rezultati BIH u dvije godine

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je od 1. avgusta 2012. igrala 16 utakmica i ubilježila 11 pobjeda, jedan neriješen rezultat i četiri poraza uz gol razliku 37:14. U prijateljskom susretu protiv Velsa u Llanelli, Zmajevi su pobijedili 2:0 zahvaljujući golovima Miroslava Stevanovića i Vedada Ibiševića. Bila je ovo jedina utakmica odigrana u avgustu 2012. godine. 

 

Nakon toga uslijedio je početak kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo, a Džeko i društvo su se iz Vaduza vratili sa osam golova na svom kontu. U toj utakmici, izabranici Safeta Sušića pobijedili su Lihtenštajn sa 8:1 a po hat-trick su postigli Edin Džeko i Vedad Ibišević. Dva gola postigao je Zvjezdan Misimović. Nakon ovo odličnog starta, u Zenici su u okviru kvalifikacija gostovali Latvijci koji su poraženi 4:1. Te noći na Bilinom Polju pogađali su Misimović, Džeko i Miralem Pjanić.  Jedini neriješen rezultat Zmajevi su ubilježili 12. oktobra 2012. godine kvalifikacijama protiv Grčke u Atini. Bilo je 0:0.

 

Četiri dana kasnije u Zenicu su stigli Litvanci koji su također poraženi. Ponovo su strijelci bili Džeko, Ibišević i Pjanić.  Posljednju utakmicu te godine Zmajevi su odigrali protiv Alžira na gostovanju u toj zemlji. U toj prijateljskoj utakmici pobjedu BiH donio je Muamer Svraka jedinim golom na utakmici. Prošlu godinu najbolji bh. nogometaši počeli su pobjedom protiv Slovenije. U prijateljskom susretu u Ljubljani, Sušićevi izabranici pobijedili su sa 3:0 golovima Ibiševića, Pjanića i Svrake.  Dvadeset dana kasnije, 22. marta, u jednoj od najvažnijih utakmica kvalifikacija protiv Grčke na Bilinom Polju, BiH je pobijedila zahvaljujući raspoloženom Džeki koji je postigao dva pogotka dok je treći gol djelo Vedada Ibiševića.

 

Dvomjesečna reprezentativna pauza nije se odrazila na formu Zmajeva. Naprotiv, bh. reprezentacija je blistala u Rigi protiv Latvije kojima su postigli pet golova.  Nakon ove utakmice i odličnih rezultata, uslijedila su dva hladna tuša. Prvi od njih je bio na Koševu 14. augusta protiv Sjedinjenih Američkih Država. Amerikanci su pobijedili 4:3, a u toj utakmici Sušić je isprobavao neke nove igrače i one koji nisu standardni u reprezentaciji. Tri sedmice kasnije, 6. septembra, Zmajevi su ponovo poraženi. Ovaj put u veoma bitnoj utakmici protiv Slovačke u Zenici. Međutim, iskupili su se četiri dana kasnije u Bratislavi i zahvaljujući golovima Ermina Bičakčića i Izeta Hajrovića domaću selekciju savladali rezultatom 2:1. Nakon pobjede protiv Lihtenštajna u Zenici (4:1), Zmajevi su odletjeli u Kaunas gdje su, zahvaljujući golu Vedada Ibiševića, ovjerili kartu za Mundijal i osigurali prvo učešće nogometne reprezentacije BiH na jednom velikom takmičenju.

 

Preostale dvije utakmice bila su i dva poraza. Prvo su poraženi protiv Argentine u St. Lousiu (2:0) nakon čega je uslijedila utakmica protiv Egipta i jedan od najneočekivanijih poraza bh. reprezentacije. Nakon ove utakmice atmosfera u reprezentacije totalno je narušena. Pred nogometnom reprezentacijom BiH je mjesec dana priprema prije nego se upute u Južnu Ameriku i Svjetsko nogometno prvenstvo.