28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 31 Januar 2014 04:46

Laikert u petočlanom timu na ZOI

U prostorijama Olimpijskog komiteta BiH u Sarajevu predstavljen je bh. olimpijski tim za predstojeće Zimske olimpijske igre u ruskom Sočiju, te su najavljeni "Olimpijski sportski vikend" - program Olimpijskog komiteta posvećen popularizaciji sporta, organizacija EYOF-a i obilježavanje sjećanja na ZOI '84. u Sarajevu.



Našu će zemlju u Sočiju predstavljati pet sportista. U alpskom skijanju će to biti Igor Laikert, Marko Rudić i Žana Novaković, koja će nositi našu državnu zastavu na otvaranju Olimpijskih igara, u trčanju na skijama će nas predstavljati Mladen Plakalović, a Tanja Karišik u trčanju na skijama i u biatlonu. Igor Laikert, koji će se takmičiti u svim disciplinama u alpskom skijanju, izjavio je kako svoj najbolji rezultat očekuje u superkombinaciji i brzim disciplinama, te dodao kako se dosta popravio i u slalomu, tako da je moguće da i tu ostvari zapažen rezultat. Na zatvaranju Olimpijade zastavu će nositi sportista koji ostvari najbolji rezultat u Sočiju, tako da će svi imati priliku da im se ukaže ta čast, a ujedno će imati dodatni motiv da ostvare što bolji rezultat. 


Bh. sportisti će put Sočija, zajedno sa svojim trenerima, krenuti 4. februara u 9:25 sa sarajevskog aerodroma. Igor Laikert, koji će skijati u svim disciplinama, nastupit će u nedjelju, 9. februara u spustu, u petak, 14. februara u superkombinaciji, u nedjelju, 16. februara u super veleslalomu, u srijedu, 19. februara u veleslalomu te u subotu, 22. februara u slalomu. Marko Rudić će nastupiti u veleslalomu 19. februara i u slalomu 22. februara, dok će Žana Novaković skijati veleslalom 18. februara, a slalom 22. februara. Sa njima će putovati treneri Alem Holjan, Branislav Lolović i Ajdin Pašović. Mladen Plakalović će nastupiti u trčanju na skijama, u disciplini sprint - slobodno 11. februara, te u grupnom startu - slobodno 23. februara. Tanja Karišik će nas predstavljati u trčanju na skijama u disciplini sprint - slobodno 11. februara, te u klasičnoj disciplini 13. februara. Također, u biatlonu će Tanja nastupiti u disciplini sprint 11. februara, te u individualnoj disciplini 14. februara. Njihovi treneri su Dragan Jeftović i Tomislav Lopatić.

Na konferenciji za medije je predstavljen i "Olimpijski sportski vikend", odnosno program Olimpijskog komiteta posvećen popularizaciji sporta koji će biti održan od 31. januara do 2. februara na Bjelašnici i Jahorini, gdje će se promovisati discipline, staze i generacije koje će biti dio popularne evropske olimpijade mladih (EYOF) koja će 2017. biti održana na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Također, u okviru ovog vikenda će u Zetri biti održano takmičenje u umjetničkom klizanju "Sarajevo Open 2014.", na kojem će učestvovati preko 150 takmičara iz 12 zemalja. Valja istaći da će u okviru ovog vikenda, između ostalog, 1. februara na Jahorini biti upriličena ceremonija ispraćaja bh. olimpijskog tima, a tom će prilikom također biti upriličeno i simbolično paljenje olimpijskog plamena, što će izvesti Žana Novaković i Sanda Dubravčić, koja je olimpijski plamen zapalila 1984. godine i tako označila početak Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

 

https://www.facebook.com/OlimpijciIzBosneIHercegovine