26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 14 Januar 2014 06:39

Mesud Pezer u Švedskoj

Mladi i uspješni atletičar Mesud Pezer (19 godine), evropski juniorski prvak u bacanju kugle, sigurno je dijamant naše atletike i ime koje će Bosnu i Hercegovinu dovesti visoko na svjetske liste, ali ovog puta ne iz domovine nego iz Švedske. Zenički takmičar došao je prošlog mjeseca u švedski grad Vekše zahvaljujući stipendiji koju je dobio od Svjetske atletske federacije (IAAF). To što je Mesud završio baš u Švedskoj, nije slučajnost. Mesudov brat Almin (24) već godinu živi u Geteborgu.

 

Svojom upornošću i željom da njegov brat dobije najbolje uvjete za rad, kontaktirao je s trenerom Vesteinom Hafsteinsonom. Islanđanin iz Vekša prepoznao je veliki talent u Mesudu i ponudio mu mjesto u elitnom kampu "Global Throwing", koji redovno posjećuju svjetski atletski velikani i u kojem Hafsteinson radi kao trener i menadžer. Pored spektakularne dobrodošlice koju su Šveđani priredili našem atletskom dijamantu, Mesudov dolazak zabilježile su mnoge švedske medijske ekipe.

 

- Kao prvaku Evrope i nosiocu zlatne medalje, ovo je najmanje što smo mogli da učinimo. Radim ovaj posao već dugo godina, ali nekoga poput Pezera nisam imao. Discipliniran je, dinamičan, ima jaku želju, sposoban je i spreman da se bori. Već u startu je pokazao šta želi, a mi smo tu da mu pomognemo da ostvari najbolje rezultate - kaže Hafsteinson. Mesud je, također, impresioniran dočekom i priznaje da je velika razlika biti "sportista u BiH i u Švedskoj"...

 

- Moj kolega Hamza Alić rekao mi je jednom prilikom: “Tamo ćeš imati sve što si sanjao.” Imao je pravo. U teretani u kojoj treniram, sve imam, od olimpijskih šipki, masera, psihologa... što u Zenici nemamo - rekao je Pezer, koji je zahvalan svima onima koji su mu, kako kaže, pružili bezgraničnu podršku. Pored nostalgije za roditeljima, trenerima, kolegama i prijateljima, u toku razgovora primijetila se i velika tuga u očima ovog mladog momka. Tuga je jasna. Jedan mladi čovjek morao je da napusti svoju zemlju da bi uspio u životu, kako bi radio ono što voli u ime svoje domovine, a njegova domovina to mu ne omogućava. Hoće li Pezer ostati u Švedskoj, gdje znaju njegovu vrijednost i gdje mu se pružaju velike mogućnosti, ili će se nakon godinu ili dvije vratiti u BiH, za sada je veliko pitanje.