20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 07 Januar 2014 04:08

Ko su protivnici Zmajeva

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovina u svom prvom nastupu na svjetskom prvenstvu naredne godine u Brazilu igrat će u F-grupi sa selekcijama Argentine, Irana i Nigerije određeno je danas žrijebom u ljetovalištu Costa do Sauipe.  Prvi susret izabranici selektora Safeta Sušića igrat će protiv Argentine, 15. juna u Rio de Janeiru. U drugoj utakmici  21. juna u Cuiabi nogometaši BiH igraju protiv Nigerije, dok se u trećem susretu u 25. juna u Salvadoru sastaju sa Iranom. 

 

Prvi favorit  F-grupe je selekcija Argenitne, koja je dva puta osvojila naslov svjetskog prvaka, 1978. u svojoj zemlji i osam godina kasnije u Meksiku. Pored toga Argentici su još dva puta nastupili u finalima svjetskih prvenstava, 1930. u Urugvaju i 1990. u Italiji. Ekipu selektora Alejandra Sabelle, koja je 19. novembra u prijateljskom susretu savladala BiH sa 2:0 u američkom St. Lewisu,  predvodi najbolji igrač svijeta Lionel Messi. U trećoj reprezentaciji svijeta na FIFA-inoj rang listi, koja se ubraja u najuži krug favorita u Brazilu, nalaze i ostale zvijezde - Carlos Tevez, Javier Mascherano, Angel Di Maria, Sergio Ageuro i drugi, koji su nosioci igre u vodećim evropskim klubovima. 

 

Drugi protivnik BiH biće trostruki afrički prvak - Nigerija. Najbolje nastupe na svjetskim prvenstvima Nigerija je zabilježila  je 1994. i 1998.godine kada je izborila drugi krug takmičenja. U ekipi selektora Stephena Keshija ključni igrači su član Chelsea John Obi Mikel, veteran Vincent Enyeama, te napadači Victor Moses, Ahmed Musa i Emmanuel Emenike. 

 

Reprezentaciju Iranu sa klupe vodi Portugalac Carlos Queiroz. Trostruku azijski prvaci (zadnji put 1976.) dosad su tri puta učestvovali na svjetskim prvenstvima, ali nikada nisu prošli u drugi krug. Predvođeni tadašnjim zvijezdama Ali Daeijem, Karimom Bagherijem i Mehdijem Mahdavikijom Iranci su jedinu pobjedu na SP zabilježili  2006. u Njemačkoj kada su sa 2:1 bili bolji od SAD. Današnju generaciju predvode  kapeten Javad Nekounam, te Masoud Shojaei,  Reza Ghoochannejhad, Ashkan Dejagah i Andranik Teymourian.