28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 05 Novembar 2013 22:07

Sportskivremeplov.ba

U čitaonici Opšte biblioteke u Zenici večeras je zeničkoj javnosti predstavljena knjiga "sportskivremeplov. ba", autora Muhameda Bikića iz Sarajeva, istaknutog novinara i ovo mu je treća kniga koju je izdao do sada. Moderator promocije je bio novinar Harun Bošnjak. Domaćin promocije je bio direktor Opšte biblioteke u Zenici, Midhat Kasap, a ostali promotori su bili: nogometna legenda, Vlatko Glavaš, istaknuti atletičar-bacač kugle, Hamza Alić, Mehmed Skender, trener u AK Zenica, te autor knjige, Muhamed Bikić.

 

Promociji knjige je prisustvovao i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, za kojeg je Bikić rekao da je:"načelnik koji je za sport u BiH dao više nego svi ostali načelnici zajedno", atletičar Mesud Pezer, nogometaš Adi Adilović, atletski trener Aziz Kevelj, direktor NK Čelik Alija Porča, pomoćnik načelnika Općine Zenica za društvene djelatnosti Zijad Softić, Jasmin Duvnjak, poslanik u federalnom parlamentu i veliki ljubitelj sporta, te brojne Bikićeve kolege novinari i drugi ljubitelji sporta.

 

U knjizi se govori i o nekoliko zeničkih sportista. Mirsad Hibić, Emir Dizdarević, Zlatan Saračević, Mladen Nikolić, Sead Krdžalić, Ivica Juričević, kuglašicama Zenice...i ona je pokazatalj da je Zenica uvijek imala istaknutih sportista. Ovo je prvo izdanje knjige, a u drugom i trećem dijelu bi mogli biti uvršteni i sadašnji vrhunski sportisti iz Zenice poput Hamze Alića, Mesuda Pezera, Amela Tuke, Dejana Mileusnića i drugih. Prisutnim su se obratili svi napred spomenuti promotori i kazivali su neka svoja iskustva u karijerama, na takmičenjima, putovanjima u ratu na olimpijadu u Barcelonu i drugo.

 

Na kraju, prisutnim se obratio i autor Muhamed Bikić rekavši, između ostalog, da knjigu sačinjava 80 priča o legendama bh. sporta, kao i tekst o jednom Slovencu, bivšem asu u alpskom skijanju Juri Franku. 

 

"Prilikom jedne promocije knjige, Japanci su primjetili na naslovnici knjige da su zajedno Safet Sušić i Ivica Osim. Oni su 1990. godine odveli bivšu državu, SFRJ, na Svjetsko prvenstvo u Italiji, a sada su odveli i našu Bosnu i Hercegovinu u Brazil. Volim Želju, volim Koševo, stadion Asim Ferhatović Hase ali ja mislim da je hram nogometa u Zenici i tako treba da ostane. Zaslužili su iz Zenice da se u knjizi nađu još mnogi ali knjiga ostaje da živi"- rekao je autor Bikić. On je apostrofirao da je knjigu posvetio kolegi, novinaru Denisu Zaimoviću, koji je pred kraj prošle godine poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Cijena knjige je 20 KM.

 

E. Imamović za Zenicablog

+ foto