28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 08 Juli 2013 08:42

BiH među 10 UEFA timova

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine oborila je još jedan u nizu statistički rekord, pokazao je istraživanje agencije Anadolija (AA). 

 

Nakon što je bh. državni tim od svog osnivanja jučer ostvario najbolji plasman na FIFA rang - listi (14. mjesto), izabranici selektora Safeta Sušića ispisali su historiju i u evropskom rangiranju. Naime, po prvi put fudbalska selekcije BiH ušla je u TOP 10 nacionalnih reprezentacija koje se takmiče u UEFA zoni. Popularno zvani „zmajevi“ u odnosu na junsku na julskoj UEFA rang – listi napredovali su za dvije pozicije, te su sada na devetom mjesto u Evropi. 

 

Sa najnovijim plasmanom BiH još nije najbolje rangirana reprezentacije u našoj regiji. Lokalni primat i dalje drži Hrvatska, i pored pada od tri pozicije na Starom kontinentu. Tim selektora Igora Štimca na UEFA rang – listi sada je šesti. Od ostalih reprezentacija država nastalih raspadom nekadašnje Jugoslavije Crna Gora u UEFA-i kotira na 17. poziciji (u julu ostvarili nazadak za jednu „stepenicu“), Srbija je 23. (-2), Slovenija 25. (napredak od tri mjesta / +3), dok je Makedonija 39. (-3). 

 

Najbolja reprezentacija u UEFA, naravno, reprezentacija je Španije, vodeća i na FIFA rang – listi. Iza aktuelnih svjetskih i evropskih prvaka u kontinentalnom poretku slijedi Njemačka, a potom među deset najboljih redom su: Holandija, Italija, Portugal, Hrvatska, Belgija, Grčka, BiH i Engleska. 

 

Objavio:  BHFudbal.Ba