28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 13 Juni 2013 23:44

Šah: Premijer liga od danas

Šahovska unija Bosne i Hercegovine, Šahovski savez Federacije BiH i Šahovski savez Kantona Sarajevo,  organizuju 12. Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Liga će se igrati u hotelu “Saraj” u Sarajevu u periodu od 15. do 23. juna 2013. godine. Hotel „Saraj" je smješten u starom, najatraktivnijem dijelu grada Sarajeva i udaljen je samo 250 metara od BAŠČARŠIJE! I ove godine, peti put zaredom, u Premijer ligi BiH učestvuju i šahisti ŠK "Čelik" iz Zenice.

 

Premijer liga za muškarce igra se na šest ploča. U osnovnom sastavu moguće je prijaviti još četiri rezerve. Za svaku ekipu u muškoj konkurenciji pravo sudjelovanja, po kolu, ima najviše dva stranca.   Titulu brani ekipa ŠK "Široki Brijeg" iz Širokog Brijega.

 

Na Premijer ligi BiH za muškarce pravo sudjelovanja imaju sljedeći klubovi:

ŠK „Široki Brijeg“ Široki Brijeg

ŠK „Bosna“ Sarajevo 

ŠK „Slavija“ Istočno Sarajevo

HŠK „Napredak“ Sarajevo

ŠK „Rudar“ Prijedor 

ŠK „Čelik“ Zenica

ŠK „Glasinac“ Sokolac

ŠK „ALPONG“ Sarajevo 

ŠK „Drina“ Zvornik

ŠK „Sloga“ Gornji Vakuf – Uskoplje

 

Iz izjave Gorana Trkulje, internacionalnog majstora ŠK "Čelik", koju je dao ovih dana za rtvze, prenosimo dijelove izjave koji se odnose na narednu Premijer ligu BiH u šahu.

Nadaju se zadržati u gornjem dijelu tabele ili četvrto, peto mjesto, kao do sada.  Sastav ekipe ŠK "Čelik" za ovu ligu je isti kao prošle godine i koji je pojačan sa jednim velemajstorom (Tadić Branko) i jednim internacionalnim majstorom (Miljković Miroslav).

 

Evo sastava ekipe ŠK "Čelik" za ovu 12. Premijer ligu BiH u šahu za 2013. godinu:

1.ploča: Tadić Branko, velemajstor,

2.ploča: Miljković Miroslav, internacionalni majstor,

3.ploča: Goran Trkulja, internacionalni majstor,

4.ploča: Muratović Enver, FIDE majstor,

5.ploča: Šutković Damir,

6.ploča: Terzić Safet, majstor FIDE;

Rezerve će, najvjerovatnije, biti: Popović Darko i Miskić Sejfudin.

 

Tri prvoplasirane ekipe dobivaju pehare, medalje i diplome. Prvoplasirana ekipa dobija i prelazni pehar.Najmanje dvije prvoplasirane ekipe stiču pravo nastupa na Evropskom klupskom kupu za 2014. godinu. Svečano proglašenje rezultata i zatvaranje turnira obavit će se 23.06.2013. godine pola sata po završetku posljednjeg kola. 

 

E. Imamović za Zenicablog