28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Juni 2013 19:59

Galerija: BIH-Albanija 4:1

Mlada reprezentacija BiH savladala je večeras je u Zenici Albaniju 4:1, u okviru kvalifikacija za Evropsko U-21 prvenstvo 2015. u Češkoj. Strijelci su bili Mešanović dva puta i Čajić i Duljević za BiH, a Hodža za Albaniju.         


Utakmica je odigrana na stadionu Bilino polje. POGLEDAJTE OVDJE FOTO GALERIJU 

 

Zenica, 11.juni 2013. god.  Stadion: "Bilino polje" u Zenici; Početak: 18:00 sati; Vrijeme: oblačno i kišovito; Gledalaca: oko 2.500; Sudija: Aleksandrs Anufrijevs (LAT). Žuti kartoni: Cimirot (BiH), Kerciku (Albanija). Danas je u Zenici mlada nogometna reprezentacija, "U-21", startovala pobjedom nad Albanijom u kvalifikacijama za odlazak na EP 2015 u Češkoj. Rezultat: BiH – Albanija 4:1 (2:1); Strijelci: 1:0 (Jasmin Mešanović 17'), 2:0 (Aldin Čajić 29'), 2:1 (Fabio Hoxha 45'), 3:1 (Jasmin Mešanović 67'). 4:1 (Haris Duljević 90');


Sastavi ekipa:

BiH: Jajalo, Kovačević, Mešanović, Maletić (od 56. Duljević), Grahovac, Hajrović, Bevab, Cimirot, Jevtić (od 46. Prcić), Čajić, Arežina (od 77. Graovac); (Selektor: Vlado Jagodić);
Albanija: Memka, Dita (od 46. Vogli), Matosmi, Qaqi (od 46. Prençi ), Gjokaj, Kerciku (od 74. Deliallis), Batha, Taipi, Shala, Hoxha, Neziraj; (Selektor:
Skender Gega);

 

Izabranici selektora mlade reprezentacije, Vlade Jagodića, sasvim zasluženo su pobjedili, u svojoj prvoj utakmici kvalifikacija, mladu reprezentaciju Albanije u okviru 4. grupe kvalifikacija za Euro 2015 u Češkoj.

 

Kako su postignuti golovi:

1:0 - Odlični Filip Arežina je u 17. minuti poslao jednu sjajnu dubinsku loptu, koja je preletila zadnjeg igrača gostiju, a  Jasmin Mešanović je umakao odbrani Albanaca i odmjerenim šutem po zemlji doveo mlade zmajeve u vođstvo.

2:0 – Ponovo je Filip Arežina u akciji i prodoru sa lijeve strane, a nakon centaršuta i odbijene lopte od strane gostiju, natrčao Aldin Čajić i odličnim šutem i sa oko 25 metara pogodio za povečanje rezultata.

2:1 - U prvoj minuti sudijske nadoknade, malu dekoncentraciju u našoj odbrani je iskoristio i kaznio Fabio Hoxha, koji glavom, nakon centaršuta, sjajno skreće loptu i pogađa za 2:1 što je i bio rezultat prvog poluvremena.

Drugo poluvrijeme su bolje otvorili gosti, te su u nekoliko navrata opasno prijetili, ali su izabranici Vlade Jagodića u drugom dijelu drugog poluvremena zaigrali onako kako najbolje znaju, što je rezultiralo povečanjem rezultata.

3:1 – Haris Duljević, koji je ušao u igru u 56. minuti umjesto Marka Maletića, odradio je veći dio posla po desnoj strani, uz samu korner liniju, te odlično uposlio dobro postavljenog Jasmina Mešanovića, koji glavom postiže svoj drugi gol na meču i rješava sve dileme oko pobjednika.

4:1 – U jednom kontranapadu, poslužen odličnom dubinskom loptom od strane Adnana Kovačevića, rezervista Haris Duljević postiže i četvrti gol u 90. minuti za konačnih i ubjedljivih 4:1, pa je tako, naša mlada nogometna reprezentacija BiH, na najbolji način otvorila nove kvalifikacije.

 

Izjave selektora nakon utakmice:

Skender Gega, selektor Albanije:

"Prvo želim da čestitam treneru i igračima koji su odigrali dobru utakmicu. Izgledaju mnogo jači, vjerovao sam da nisu toliko jaki i da možemo napraviti nešto. Bilo je tu malog pritiska početkom drugog poluvremena, ali što se tiče rezultata, nisam sretan. Mi smo jedna veoma mlada ekipa, od prošle godine imamo samo dva starija igrača, svi ostali su novi i trenutno trebaju da se naviknu jedni na druge na terenu. Ovo je bila jedna veoma teška utakmica za našu ekipu. Poštujem ekipu Bosne i Hercegovine i želim im sreću u daljnjem toku takmičenja", izjavio je selektor Albanije Skender Gega.

Vlado Jagodić, selektor BiH:

"Moram čestitati igračima koji su u prvoj utakmici pokazali veoma dobar kvalitet i kvalifikacije otvorili onako kako smo željeli. Jasan sam bio da su samo tri boda bitna, ali da rezultat toliko i nije. Mislim da su i mladi Zmajevi pokazali da je naš fudbal zasluženo na 15. mjestu FIFA-ine rang liste, što je misaona imenica za mnoge reprezentacije.

Dobro je što smo taktički odradili drugo poluvrijeme, pogotovo poslije povlačenja Maletića iz igre, dozvolili smo im da oni jurnu prema našem golu i onda smo ih kaznili više puta.

Kad se sve sagleda, rezultat je izuzetno dobar, nisam tražio od igrača ubjedljivu pobjedu, ali... Bilo je perioda kada je selekcija Albanije došla do igre i zaprijetila nam, ali je to tako moralo biti. Oni nisu loša ekipa, iznenadit će nekog iz naše grupe i zaista se moram zahvaliti publici koja je prepoznala da mora doći jer će mali Zmajevi uskoro postati veliki Zmajevi. Mi se okrećemo dalje, protiv Mađarske ćemo se na njihovom terenu boriti za poziciju koja će nas zadržati iznad", zaključio je Jagodić.

 

Prenosimo i dio izjave, danas,  našeg ponajboljeg igrača i dvostrukog strijelca Jasmina Mešanovića:

"Atmosfera na Bilinom Polju je bila dobra, a publika je bila za čistu desetku. Utakmicu smo otvorili na najbolji mogući način, bilo je veoma teško i nakon postignuta dva gola primili smo taj jedan nesretni pogodak, ali mislim da je to bilo i presudno. Početkom drugog poluvremena oni su napravili manji pritisak, a mi smo ih kaznili sa trećim golom, a svake sekunde bilo je pitanje i četvrtog koji je i odlučio pitanje pobjednika. Na kraju smo sve priveli na najbolji mogući način", izjavio je mladi bh. reprezentativac Jasmin Mešanović.

 

Kao što smo već objavili, naša mlada reprezentacija se nalazi u grupi 4 kvalifikacija za Euro 2015 u Češkoj i evo sastava te grupe: Španija, Austrija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Albanija.

 

Raspored utakmica "U-21" reprezentacije u kvalifikacijama za Euro 2015 u Češkoj:

11.juna 2013. BiH – Albanija 4:1
5. septembra 2013. Mađarska - BiH
9. septembra 2013. BiH - Austrija
10. oktobra 2013. Španija - BiH
15. oktobra 2013. Albanija - BiH
14. novembra 2013. BiH – Španija

4. septembra 2014. Austrija - BiH
9. septembra 2014. BiH - Mađarska

 

 

 

E. Imamović za Zenicablog