26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 09 Juni 2013 19:28

Zenički šahisti na Bosna 2013.

Šahovski klub Bosna iz Sarajeva organizovao je 43. međunarodni turnir "Bosna 2013". Igralo se u hotelu "Saraj" u Sarajevu. Igran je A i B turnir.  Pobjednik A- turnira je Robert Markuš iz Srbije sa šest poena, a B- turnira Adnan Bandić (BiH) sa 7,5 poena, dok je najuspješnija šahistkinja Sara Jaćimović (BiH) sa pet poena. Ovaj tradicionalni turnir okupio je 107 učesnika iz 12 zemalja od čega je 29 šahista učestvovalo na A-turniru i 78 na B-turniru. Ističemo i učešče pet šahista iz šahovskog kluba "Preporod" iz Zenice i to: Pašalić Harun, Hadžiselimović Bernardina, Marković Dino, Avdić Adna i Avdić Amna. Učestvovali su na B turniru. 


Najbolji plasman ostvario je Pašalić Harun na 4. mjestu (pola boda manje od pobjednika Adnana Bandića). Hadžiselimović Bernardina je zauzela treće mjesto od šahistkinja sa 4,5 poena, odnosno drugo mjesto od šahistkinja iz BiH. Solidne poene su osvojili i Marković Dino (3 poena), Avdić Adna (3 poena) i Avdić Amna (2,5 poena).

 

Nagradni fond iznosio je  43.000 KM,  a pokrovitelji turnira bili su Vlada FBiH, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i Vijeće ministara BiH. Igrano je 9 kola parovanih po Švajcarskom sistemu uz tempo igre po 90 minuta uz dodatak od 30 sekundi po potezu. Evo plasmana prvih nekoliko šahista:

A turnir : Markuš , Kovačević i Nikolić 6, Erdoš, Papp, Banusz, Antipov, Đukić, Stojanović i Kožul 5,5 itd

B turnir : Bandić 7,5, Dorić, I.Terzić, Pašalić i Jelečević 7, Salihović i Gromovs 6,5 itd

 

Na stranici organizatora su objavili:

"Tradicija koja je započeta davne 1957. godine danas je prerasla u svjetsku vrijednost. Po 43. put ispisana je stranica u šahovskoj historiji Sarajeva. Ovogodišnji turnir bio je  ponovo vrhunski kulturni, sportski i društveni događaj koji je u rangu najvećih događaja u Bosni i Hercegovini i na izuzetan način promovisao naš grad i našu državu u svijetu. Zadržali smo tradiciju organizacije jednog od tri najveća šahovska Open turnira na svijetu i nadam se da ćemo slijedeće godine imati veći broj učesnika i više bolje pozicioniranih igrača. Vidimo se na „Bosna 2014“- objavili su organizatori.

 

E. Imamović za Zenicablog