20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 31 Maj 2013 06:40

Statistika: NK Čelik u sezoni

Završena je fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini. Čelik je imao odličnu sezonu, pa su igrači od ponedjeljka na zasluženom odmoru. Slijedi statistički osvrt na sezonu Čelika u Premijer ligi BiH i Kupu BiH. 

 

Čelik je sezonu 2012/2013 počeo i završio sa istim trenerom. Vlado Jagodić je u junu prošle godine preuzeo Čelik u veoma teškoj situaciji, bez igračkog kadra, ali sa velikim motivom za rad. Godinu dana poslije. Čelik je četvrti tim u BiH, najuspješnija ekipa proljetnog dijela sezone, i sa gotovo riješenim igračkim kadrom za narednu sezonu.

 

U Premijer ligi BiH i Kupu BiH Čelik je odigrao 35 utakmica. U Premijer ligi 30 kola i pet utakmica u Kupu BiH. U ligaškom dijelu sezone Čelik je u 30 utakmica zabilježio 14 pobjeda, devet remija i sedam poraza. Od sedam poraza, pet je zabilježio između augusta i oktobra prošle godine, a poslije toga samo dva poraza. Osvojen je 51 bod. Na domaćem terenu Čelik je osvojio 34 boda, a na gostujućim terenima čak 17 bodova. Čelikovi igrači ukupno su postigli 44 gola, a primili 30.

 

Takmičenje u Kupu BiH Čelik je završio bez poraza. Nesretno ispadanje od Širokog Brijega u četvrtfinalu poslije penala. Kasnije su Širokobriježani i osvojili trofej, pa je treću sezonu za redom tim koji bude uspješniji od Čelika, i osvoji trofej Kupa BiH.

 

Najviše nastupa u dresu Čelika ove sezone ostvarila su tri igrača. Novajlije Mešanović, Bajraktarević i zamjenik kapitena Jusić sa 32 nastupa. Slijede barać (31), Horić (29), Kajkut, Travančić i Nestorović (po 27).

 

Ove sezone svoje prve nastupe u dresu Čelika zabilježili su juniori Popović i Jaganjac, a igrali su i Bureković, Huseinspahić. Svi su oni dobili priliku kod trenera Jagodića i na najbolji način je iskoristili, i sigurno predstavljaju budućnost Čelika.

 

Od Čelikovih 40 golova u Premijer ligi i sedam u Kupu najviše je postigao Saša Kajkut. Banjalučanin je u Premijer ligi postigao 12, u Kupu tri i poslije Senada Brkića postao igrač sa najviše postignutih golova u jednoj sezoni. Brkić je 2003. postigao 20. Drugi strijelac tima je Tuzlak Jasmin Mešanović sa 10 golova, a slijede Barać (7), Dedić (5), Travančić (3), Stajić (2)..

 

Čelik je ove sezone domaće utakmice igrao na Bilinom polju, ali i na Kamberovića polju gdje su igrali protiv Veleža, Širokog, Leotara i Podgrmeča. Ove sezone navijači su ponovo počeli da se vraćaju na Bilino polje, a Čelik je i na gostujućim terenima imao podršku u skoro svakoj utakmici. Gostovanje kod Olimpica u zadnjem kolu je i utakmica sa najviše gostujućih navijača na jednoj utakmici PL ove sezone. Najbrojnije posjete u domaćim susretima bile su na utakmicama protiv Željezničara (7.000), Borca (6.000), Sarajeva (6.000), Radnika (5.000). Ukupno je Čelika na domaćim utakmicama pratilo 43.800 gledalaca. 

 

Za nastup na evropskoj sceni Čeliku je falilo malo. Ambicija u narednoj sezoni da se napravi taj iskorak, a početak priprema za novi "korak" Vlado Jagodić je zakazao za 20. juni, a prva utakmica Premijer lige na programu je 27. jula.

 

web.nkcelik.ba