28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 31 Mart 2013 14:31

RK Čelik u Ligi za prvaka

 

Tri kola prije kraja takmičenja u Premijer lige BiH rukometaši ,,Čelika'' su izvanrednim igrama u kontinuitetu tokom jeseni i ovog proljeća već obezbijedili plasman u,,Ligu 6'' za prvaka države, u kojoj će se, odmah po završteku Premijer lige takmičiti tri prvoplasirane ekipe Premijer lige plus tri ekipe iz Regionalne SEHA lige (znači ,,Borac'' Banja Luka, ,,Sloga'' Doboj i ,,Izviđač'' iz Ljubuškog). 

,,Čelik'' je u 23 kola ostvario 51 bodova, sa 17 pobjeda i 6 izgubljenih utakmica,  ima najbolju (pozitivnu) gol razliku od plus 99 golova u Premijer ligi BiH, a golgeteri ,,Čelika'' su u 23 kola dali najviše golova (744 gola – 33 po utakmici!). Treba reći da i tamo gdje su izgubili – igrači ,,Čelika'' se nisu obrukali i nisu nadigrani, već su pružili partije dostojne lidera prvenstva.  

- Postoje samo teorijske šanse da mi ,,otpadnemo'' od ,,Lige 6''. Naime, do kraja prvenstva u Premijer ligi BiH mi igramo  sa ,,Krivajom'' u Zavidovićima 13. aprila (sada je pauza zbog nastupa  državne reprezentacije), zatim sa visočkom ,,Bosnom'' u Zenici i sa ,,Zrinjskim'' u Mostaru. Samo kada bi mi izgubili  te sve tri utakmice, a RK ,,Goražde'' koji jedini ima teorijske šanse da umjesto jedne od tri sada prvoplasiranje  ekipe u Premijer ligi (,,Konjuh'', ,,Gradačac'' i mi) uđe među tri prvoplasirane u Premijer lige pobijedo sve tri utakmice do kraja prvenstva (,,Leotara'' u Goraždu, ,,Prijedora'' u Prijedoru i ,,Derventu'' u  Goraždu, što opet nije nemoguće, obzirom na da se radi o ekipama sa dna tabele) – onda bi naša pozicija da budemo među prve tri ekipe Premijer lige bila ugrožena – analizira trenutno stanje  i položaj ,,Čelika'' predsjednik kluba Pane Škrbić.  


– Svakako da je ova prvenstvena pauza, zbog nastupa naše državne reprezenatcije dobro došla i da će je treneri Zdenko Antrnović i Seldo Rizvanović i igrači iskoristiti na najbolji mogući način – da malo predahnu i na treninzima poprave određene stvari u svojoj igri. U svakom slučaju - čestitam našim igračima na velikoj borbenosti, na znanju i želji da plasmanom u ,,Ligu 6'' ostvare najbolje rezultate u 63 godine dugoj istoriji ovog kluba i najbolje rezultate od svih sportskih ekipa u Zenici u ovoj godini. Plasman, pak, na jedno od prva tri mjesta u ,,Ligi 6'' obezbjeđuje nam mogućnost da u narednom prvenstvu umjesto u Premijer ligi BiH igramo u Regionalnoj SEHA ligi   – ističe Škrbić.


Škrbić kaže da igrači i Uprava već misle na ,,Ligu 6'', koja je istorijski izazov za ovu generaciju rukometaša ,,Čelika'',  iako se postavlja pitanje da li će (isključivo zbog  finansijskih razloga) i pristupiti tom takmičenju.

 

- To je potpuno nova Liga i to su novi izdaci i novi troškovi, koje nemamo ni planirane, a kamoli na ,,vidiku'' u našem budžetu. Samo organizacija svake te utakmice košta oko tri do četiri hiljade maraka, plus redovni troškovi. Uprava kluba već radi na tome da obezbijedi taj novac za tu završnicu takmičenja u ,,Ligi 6'', ali to ide izuzetno teško, tako da zaista nije isključena mogućnost na koju me nagovaraju neki najbliži saradnici u Klubu - da kažemo: da evo, ostvarili smo sportski cilj, ostvarili smo plasman u ,,Ligu 6'', a takmičenje u toj Ligi (na našu veliku žalost) prepuštamo nekom drugom. Bila bi to tragedija i za naše igrače koji imaju istorijsku šansu da  ostvare san svoje karijere – plasman u Regionalnu rukometnu ligu. Ipak, želim da vjerujem da će se naći sponzori i dobri ljudi koji će željeti i htjeti da se putem našeg Kluba predstave javnosti u BiH i šire i da ćemo na taj način  obe-zbijediti da RK  ,,Čelik'' na najbolji mogući način završi ovogodišnju rukometnu priču - govori Pane Škrbić.


U ime građana Zenice i ljubitelja sporta - nadamo  da će ovaj grad smoći snage (i novca) da RK ,,Čelik'' pristupi takmičenju u ,,Ligi za prvaka države'' i u ovaj grad dovede ekipe sa sjajnom rukometnom istorijom -  ,,Borac'', ,,Slogu'', Izviđač i ostale iz Premijer lige BiH, što će maksimlano napuniti tribine u Gradskoj areni Zenica i možda ovom gradu (zašto da ne – ova ekipa ,,Čelika'' to može i zaslužuje) – donijeti u Zenicu prvi puta u svojoj istoriji titulu prvaka države Bosne i Hercegovine. 

 

438945

 

BRKIĆU – 20 DANA PAUZE

 

Na utakmicu posljednjeg kola Premijer lige BiH (RK ,,Čelik'' – RK ,,Goražde'')  ružnu mrlju na ovaj meč ostavio je mladi igrač sa brojm 6 rukometaša iz Goražda -  Armin Krakonja, koji je u 59. minuti snažno šakom i bokserskim zahvatom udario u nos izvanrednog beka ,,Čelika'' Elvisa Brkića, koji je završio u zeničkoj Kantonalnoj  bolnici. Krakonja za svoj bokserski zahvat nije dobio ni žuti karton, a zaslužio je diskvalifikaciju! Konstatacija doktora je: nos Brkića je slomljen na tri mjesta, isto kao da je boksovao, a ne igrao rukomet!

Klupski dokror i i prim. dr. Amir Salčin, sa ortopedije zeničke Bolnice kaže:

 

- Elvis Brkić najmanje 20 dana ne može na teren! Odmah smo mu uradili potrebne medicinske zahvate i on ne može 20 dana na treninge i mora da miruje – kaže dr. Salčin. Interesantno je da bokserski zahvat Krakonje nisu vidjele  niti su sankcionisale sudije - Mladen Dragičević i Vladimir Križanec. Međutim, prvi puta smo doživjeli da se jedan sudija (ipak) izvinjava igraču i Upravi kluba – kad je vidio povrijeđenog Brkića i epilog bokserskog zahvata. Sudija Križanec je odmah nakon utakmice rekao:

- Po stotinu puta se izvinjavam  Brkiću i Upravi ,,Čelika'' ! Zaista nisam vidio taj udarac igrača ,,Goražda''! - kaže Križanec.