20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 24 Februar 2013 17:03

RK Čelik dočekuje Gradačac

 

Pred oko 1.250 posjetilaca (dvorana prima 800 posjetilaca, a pradato je 1.250 ulaznica, pa je desetak minuta prije početka  utakmice delegat utakmice i Komesar Lige Zdenko Alpeza, zahtijevao ,,pomjeranje publike''  od ograde ka unutrašnjosti tribinama, gdje bukvalno - mjesta nije bilo!?).  U paklenoj atmosferi bunjeva, truba i frenetičnog navijanja korektne domaće publike, rukometaši ,,Čelika'' su u sjajnoj, borbenoj, oštroj i žestokoj prvenstvenoj utakmici, koja je istinski zaslužila eiptet ,,Derbi kola'' na parketu u Živinicama ostavili svoje srce, ali i tri važna boda, izgubivši samo sa jednim golom razlike.

 

Bolje rečeno, u ovoj utakmici dva dobra supranika, dva ,,rukometna diva'', epilog utakmice je bio: RK,, Konjuh'' + fenomenalna publika iz Živinica – RK ,,Čelik''  - 23:22 za Živinice. Valja još jednom  istaći i to – da je navijanje zaista prekobrojne publike bilo koretno i u duhu dozvoljenih  normi, a u dvorani u Živinicama  se našlo i nekoliko desetina Zeničana, kao i ljubitelja rukometa iz Sarajeva i više gradova iz Bosne i Hercegovine koji se, logično, od domaće gromoglasne publike - nisu mogli ni primjetiti.   

 

- Sve u svemu, kad se sve sabere i oduzme – najrelanije bi blo da je utakmica završila neriješeno! Mi smo bili bolji u prvom, a ,,Konjuh'' u drugom poluvremenu, ali je utakmica čitavim tokom bila izuzetno ,,tvrda'', napeta  i paklena. Da smo iskoristili sedmerac  26 sekundi prije kraja utakmice koji je napravljen  nad Milanom Ivančevim (Bašićev šut odbranio je golman Živiničana) – sigurno bi bilo neriješeno, jer smo do kraja utakmice  imali igrača više. Ovako: šta je tu je – idemo dalje! U petak nam dolazi trenutno vodeći RK Gradačac (,,Gradačac'' je sada na prvom, a ,,Konjuh na drugom mjestu prvenstvene tabele Premijer lige BiH - oni imaju po 37, a mi na trećem mjestu 36 bodova). Priželjkujem punu Gradsku arenu 1. marta, a  ništa  osim naše pobjede ne dolazi u obzir! Tako ćemo mi ponovo, nadam se i očekujem, RK  ,,Gradačac'' skinuti sa prvog mjesta  – izjavio je odmah nakon utakmice u Živinicama novi strateg RK  ,,Čelika'' Zdeno Antović.


Inače, borbenim igračima ,,Čelika'' se nema šta zamjetiti. Igrali su požrtvovano, borbeno, ,,ginuli'' na parketu, a u tome je prednjačio odlični bek Elvis Brkić, koji je dobijao udarce sa svih strana i na kraju ,,zaradio''  udarac tako da posljendnjih 15-naestak minuta nije ni igrao). Udarac u nogu je ,,zaradio'' i ,,Čelikovac'' Mirza Dervenčić, a udarce su tokom čitave utakmice ,,fasovali''' i ostali igrači ,,Čelika'' (Eduard Martić u 4-5  navrata, pivot Aldin Begagić, te Nermin Bašić), a sudije nisu adekvatno sankcionisale grube prekršaje domaćina u Živinicama.


Uz sve rečeno treba dodati da ponajbolji igrač ,,Čelika'' Davor Kadić nije ,,odradio'' svoju uobičajenu  ,,kvotu'' od deset do petnaest golova (istina domaći igrači su ga dobro ,,pazili'') - postigao je ,,svega''  6 golova, te promašio jedan sedmerac. Takođe,  iskusni Nerko Bašić je (pored neiskorišenog jednog sedmerca u odlučujućem trenutku utakmice) imao je čak pet pravih neodbranjivih ,,projektila''  na gol ,,Konjuha'' koji su završili u udarcem u stativu ili prečku. 

Prvo poluvrijeme je po igri apsolutno pripalo ,,Čeliku'', koji su   čitavo prvo poluvrijeme vodili, a ,,Konjuh'' je uspio samo tri puta u ovom poluvremenu izjednačili (12. munuta - na 5:5, 23. minuta – na 9:9 i u 29. minuti na 10:10, kojim rezultatom je i završeno prvo poluvrijeme). Ovdje je sumjivo da li je gol Milana Ivančeva ispravno neoriznat, jer je lopta ušla u gol zajedno sa sviranjem kraja poluvremena. 

 

U drugom poluvremenu, kao da se ,,šalter'' okrenuo u korist domaćina, tako da je od 32. munuta RK ,,Konjuh'' preuzeo voćstvo (12:11 za ,,Konjuh''), a  taj rezultat u 40. minutu glasi rekrodnih 18:12 za ,,Konjuh''! Ipak, odlična ekipa ,,Čelika'', pokazuje  jak karakter, ne predaje se  i postepeno smanjuje rezultat, koji u 57. minutu glasi 22:22! U 59. minuti i  34 sekunde (samo 26 sekundi prije kraja utakmice) je najuzbudljiviji trenutak utakmice. Rezulat je 23:22 za ,,Konjuh'' i dosuđuje se sedmerac za ,,Čelik''. Mladi i talentovani golman ,,Konjuha''  Senad Suljanović međutim nije pokleknuo pred iskusnim Nerkom Bašićem  i – brani ovaj u odlučujućim sekundama dosuđeni penal.


Uz sve rečeno valja naglasiti da je i golman ,,Čelika'' imao dva različita poluvremena: prvo u kome je izvaredno branio i drugo – kada mu gotovo ništa nije polazilo za rukom.  Kraj utakmice i na semaforu je 23:22 za ,,Konjuh''. U redovima ,,Konjuha'' i mnogobrojne publke u Živinicama – prava euforija radosti i sreće – kod Zeničane tuga što ih sreća nije nagradila makar sa bodom za izvanrednu borbebnost, igru i požrtvovanost. 

- Pobijedili smo boljeg od sebe! Bila je to utakmica na nivou ,,Bundes lige''! Ova Liga je sve jača i jača - komentarisala je publika u Živinicama izlazeći iz prepune Gradske dvorane. 


RK ,,KONJUH'': Kamberović, Husić, Hadžiomerović (5), Muhić (1), Suhonjić (3), Rahimić (2), Nukić, Dedić, Zildžić (4), Smajić (4), Begić (3), Memić (1), Tufekčić, Jašarević, Suljanović i Šarić., Trener: Emir Junuzović. 


RK ,,ČELIK'': Beganović, Ivančev, Dervenčić , Martić (3), Ćosić, Brkić (4), Begagić (3), Kovač, Kadić (6), Bašić (5), Dervišević, Gušić, Starčević, Kobilica, Begović, Duvnjak (1). Trener: Zdenko Antović.


Isključenja: RK ,,Konjh'' 8 minuta, ,,Čelik'' 10 miinuta. Sedmerci: Konjuh 5 (4 gola), ,;Čelik'' 6 (4 giola – po jedan sedmerac nisu iskoristili Kadić i Bašić). 


Sudije: Marčetić i Dejanović (Prijedor). 

- Nemamo vremena da tugujemo za izgubjenim bodovima. Čestitam našim momcima na izvarednoj igri i borbenosti naše ekipe. Okrećemo se utakmici sa ,,Gradačcem'' – što se može nazvati derbijem ne samo 18. kola, nego i kompletnog prvenstva. Mi sada imamo najveće šanse, jer igramo dvije utakmice za redom ,,kod kuće'', kažu protiv dvije najjače ekipe prvenstva: RK ,,Gradačca'' i RK,,Čapljine''.  Pozivam naše navijače da u naksimalnom broju dođu u Gradsku arenu Zenica, da zajedno proslavimo praznik 1. mart. Ako u Živinicama, gdje je glavna vijest posljednjih godina - kako ne radi najveća fabrika u tom gradu sa istoimenim imenom (Konjuh), u Gradsku dvoranu Živinice  koja prima 800, ulaznice kupi  1.250 posjetalaca, zašto se to ne može desiti i u našem gradu, gdje u Gradsku arenu može ,,stati'' više hiljada posjetilaca?! Želim da vjerujem da će rekordan broj naših navijača doći i platiti ulaznice, svega 2 KM i navijati za ove sjajne momke, kao što su navijači u Živinicama zdušno navijali za ,,Konjuh''! – kaže predsjednik kluba Pane Škrbić. – I još nešto: neke stvari smo takođe ,,naučili'' u Živinicama: svi posjetioci, bukvalno svih 1.250 – su platili ulaznice (i osobe sa propusnicama), a oficijelni voditelj utakmice sa mikrofonom je takođe svih 60 miniuta bio pravi diregent navijačima i skandiranju - tokom čitave utakmice. Mora se ubuduće i kod nas tako nešto  ,,desiti'' – ističe predsjednik ,,,Čelika''.

 

Daklle, Zeničani u petak, 1. marta: svi ste pozvani u Gradsku arenu Zenica na vanserijski rukometni derbi – ,,Čelik'' –,,Gradačac''! Idemo zajedno do pobjede nad vodećim ,,Gradačcem''! – poručuju iz Uprave ,,Čelika''.