24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 05 Novembar 2012 00:17

Predstavljamo: Sportska škola

Sportska škola je nastala kao rezultat nedostatka adekvatnog sadržaja za dob djece od 4-10 godina i želje roditelja da se u i nakon vrtića i škole stručan tim profesora sporta nastavi baviti sa njihovom djecom. " Sportska škola - ima zadatak, da izvrši pripremu na cjelovitom i svestranom psiho-fizičkom razvoju djeteta, kako bi se ono spremno i samouvjereno uključilo u takmičarski ili rekreativni sport. Za onu djecu koja su već dio takmičarskog ili rekreativnog sistema "Sportska škola " je bogata i važna nadopuna u cilju punog razvoja svih psiho-fizičkih sistema.


Kroz predviđeni program djete će tokom školske godine proći kroz različite sportova te dobiti potpuni uvid u svijet sporta, a pri tome će biti praćeno pod stručnim vodstvom profesora sporta i tjelesnog odgoja, izmjereno baterijom testova, čime ćemo utvrditi napredak vašeg djeteta.

 

Bitan faktor za razvoj djeteta u ovoj dobi je igra i zadovoljstvo koje djete treba prepoznati u sportu, ali na žalost danas smo svjedoci preuranjenog usmjeravanja i specijalizacije djece u pojedine sportove, gdje su često izložena trenerima koji nisu educirani za rad sa ovom uzrasnom grupom, ili nisu odabrali rad sa njima kao životan poziv, već kao usputnu stanicu do napretka u klupskim strukturama. Već davno su pedagozi i psiholozi, stalno uključeni i prisutni u radu sa djecom, došli do zaključka da se djeca te dobi ne bi smjela takmičiti, odnosno, da iz sportskih „okršaja“ ne smiju izlaziti kao gubitnici, jer neuspjeh u toj dobi stvara privid da sport nije za njih. Prečestim naglaskom na pobjeđivanje, gdje se više pažnje u tom trenutku poklanja sposobnijima, dok se ostali osjećaju zanemareno i zapostavljeno, čak i neuspješno. To je upravo razlog zašto mladi ne ustraju uvijek u sportu, jer takvo naglašavanje uspjeha povećava napetost, anksioznost i stres kod djece, često tako velik da se djeca ne znaju nositi sa time.

 

Na temelju ovih činjenica bazira se rad sportske škole u kojoj naši profesori vrlo dobro znaju dozirati i uravnotežiti (ponekad i prevariti) pobjedu i poraz da na kraju svi izađu kao pobjednici. Formirana je od strane Društva pedagoga fizičke kulture Zenica i u njen rad su uključeni magistri i profesori sporta koji se trenutno nalaze na birou. Nakon jedne godine kroz program Sportske škole prošlo je u vrtićima 120 djece a u redovnom programu dvorani 180 djece.Na periodičnim programima imali smo za vrijeme zimskog raspusta oko 100 djece uključene u školu skijanja i svi su uspješno savladali osnove skijanja,za vrijeme ljetnog raspusta 80 djece ja naučilo osnove plivanja. 

 

Na upisnom roku u septembru ove godine u vrtićima imamo upisanih 160 djece a u redovan program uključeno je 130 djece.Zbog iskazanog interesovanja svoj rad smo proširili i na područne škole opštine Zenica pa je ove godine uključena i škola iz Janjića gdje imamo 40 djece uključene u program. U narednom periodu pokušat čemo obezbjediti više termina i više dvorana kako bi sva zainteresovana djeca ovog uzrasta uspješno uključila u rad Sportske škole.Takođe očekujemo da već sljedeče godine nadarena djeca se integrišu u sportove za koji imaju talenat kako bi se i dalje nastavila baviti sportom i usmjerili tamo gdje su najbolji.Jer cilj ovog projekta je da se stvori baza budučih sportista opštine Zenica..

 

Želja nam je što više djece predispozirati za sport, da se sa takvim okruženjem poistovjećuju i da se osjećaju uspješnim. Dokazano je da bavljenje sportom u toj dobi pospješuje koncentraciju kod učenja, a osjećaj uspješnosti gradi samopouzdanje djeteta, što ujedno rezultira boljim uspjehom u školi i kasnije u životu.

 

Kontakt informacije
062 477 608 
72000 Zenica, Bosnia and Herzegovina
http://dpfk.net/
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

ssze005

 

sportska skolaze1