26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 27 Oktobar 2012 03:35

Klizački sport u BiH

U Zenici je održana redovna sjednica Skupštine Saveza klizačkih sportova BiH na kojoj je doneseno više značajnih odluka s ciljem unapređenja klizačkog sporta u BiH.
Između ostalog, verifikovan je i usvojen plan nastupa bh. reprezentativaca za sezonu 2012/2013. godine.  Planirano je učešće na vrhunskim svjetskim takmičenjima, odnosno na Svjetskom i Evropskom prvenstvu u umjetničkom i brzom klizanju u seniorskoj te Svjetskom prvenstvu u umjetničkom i brzom klizanju u juniorskoj konkurenciji.


S tim u vezi, promovisani su novi juniorski reprezentativci na osnovu ostvarenih rezultata u prethodnim sezonama Lejla Šehić, Tarik Omeragić, Samra Selimbegović i Kerim Balić.
Podržana je inicijativa da se u saradnji sa vrhunskim sudijama Međunarodne klizačke unije (ISU) održi seminar za buduće sudije kao dio dugoročnog plana Saveza čiji je cilj da BiH konačno dobije prve domaće sudije u umjetničkom klizanju.


Također, usvojen je Pravilnik o kriterijima raspodjele finansijskih sredstava, Pravilnici o ponašanju roditelja, trenera i klizača, kao i izmjene u Takmičarskom pravilniku Saveza.
Skupština Saveza naglasila je potrebu za hitnom i suštinskom promjenom u odnosu prema klizačkom sportu i dugoročnim planskim ulaganjem kako za nekoliko godina BIH ne bi ostala bez predstavnika na Olimpijadi za mlade (EYOF 2017) koje će biti održano u Sarajevu, kaže se u saopštenju.