28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 11 Oktobar 2012 05:35

OKK Čelik: počinje A1 liga

"Uprava Omladinskog košarkaškog kluba (OKK) Čelik, odlučila je da tim u narednoj sezoni, umjesto Lige 12, u koju su pozvani, nastupe u A-1 ligi. Prema riječima Nedžada Hodžića, sportskog direktora Kluba, razlog za ovakvu odluku je nedostatak novca i ne žele ulaziti u rizik. Imaju mladu ekipu za koju je bolje da se razvijaju kroz A-1 ligu, koja starta 13.oktobra, kada igrači trenera Harisa Jahića gostuju u Cazinu, ekipi Limometal. Klub je doživio promjene u svim segmentima, od igračkog, trenerskog, do upravljačkog.

 

OKK Čelik – Zenica - Početak A-1 lige  - Početak A1 lige sezona 2012/2013 je 13.10.2012.godine - U prvenstvu učestvuje 12 ekipa i to:

OKK Čelik – Zenica
OKK Sloboda – Tuzla
KK Gradina – Srebrenik
KK Brčko Distrikt
KK Student – Tuzla
KK Orlovik – Žepče
KK Spars – Sarajevo
KK Spars – Mostar
KK Limometal – Cazin
KK Bošnjak – Hadžići
KK Donji Vakuf
KK Play Off – Sarajevo

Igra se 22 kola nakon čega slijedi play off u kojem učestvuju 4 prvoplasirane ekipe. Izvršeno je žrijebanje takmičarskih brojeva, nakon čega su izvučeni parovi prvog kola koje se igra 13.10.2012. godine i sastaju se:
Limometal – Čelik
Sloboda – Gradina
Brčko Distrikt – Play Off
Student – Spars Mostar
Orlovik – Spars Sarajevo
Bošnjak – Donji Vakuf

 

Tako je novi trener Haris Jahić, novi direktor je Nedžad Hodžić (obojica bivši igrači ovog kluba), dok je novi predsjednik kluba Kasim Sarajlić. Opredjeljenje da se okrenu vlastitim snagama je rezultiralo, da su se prozivci pojavila samo četiri košarkaša iz prošle sezone, dok ostatak tima čine juniori i kadeti ovog kluba. Pred košarkašima Čelika je, vjerovatno, jedna od težih sezona u posljednjih nekoliko godina, ali kurs koji je zauzela nova uprava je ohrabrenje, da bi za nekoliko sezona mogli imati jedan respektabilan tim sastavljen od domaćih igrača. Još ako društvena zajednica prepozna ova nastojanja, onda smo sigurni da slijedi lijepa budućnost košarci u Zenici."(Superinfo).

 

Prva liga Bosne i Hercegovine
"Nova košarkaška sezona u Prvoj ligi Bosne i Hercegovine počet će 20.oktobra/listopada kada je na rasporedu prvo kolo prvenstvene sezone 2012/2013.godine.

Nakon velike neizvjesnost u pogledu broja klubova i početka sezone, konačno je poznata lista učesnika u narednom prvenstvu.Umjesto Hercegovca iz Bileće, koji je odustao zbog financijskih problema i enormnih dugovanja igračima iz prošle sezone, Upravni odbor KS BiH je odluku da u ligi ostane Zrinjski iz Mostara, prviplasirani od tri ekipe koje ispale u niži rang takmičenja.

 

Učesnici prvenstva u sezoni 2012/2013.su sljedeći klubovi: 1.Bosna ASA BH Telecom, 2.Čapljina Lasta, 3.Varde HE Višegrad, 4.Mladost Mrkonjić Grad, 5.Leotar Trebinje, 6.Servitium B.Gradiška, 7.Borac Banja Luka, 8.Vogošća, 9.Zrinjski Mostar, 10.Radnik Bijeljina, 11.Kakanj i 12.Posušje. 

 

Sistem takmičenja ostaje kao i prošle sezone. Četiri prvoplasirane ekipe na kraju sezone nastavit će takmičenje u Ligi 6 za prvaka BiH kojima će se priključiti branilac naslova Široki i Igokea koji su zbog nastupa u Jadranskoj ligi oslobođeni obaveza u prvoj fazi domaćeg šampionata." (KakanjLive).

 

E. Imamović za Zenicablog
(Izvor: KSBIH)