29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 29 Avgust 2012 23:07

Otvorena Paraolimpijada

Dvije sedmice nakon zatvaranja Olimpijskih igara u Londonu, večeras u u glavnom gradu Velike Britanije počele 14. ljetne paraolimpijske igre, koje će trajati do 9. septembra.

Na Igrama se očekuje učešće oko 4.200 sportista iz 165 država u 20 disciplina i po broju učesnika su najveće do sada. Bosnu i Hercegovinu na ovom događaju predstavljaju reprezentacija u sjedećoj odbojci i atletičarka Sanela Redžić. U oba sporta bh. predstavnici nalaze se u krugu kandidata za osvajanje medalja.

 

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci u Londonu će pokušati osvojiti četvrto paraolimpijsko odličje, dok se dobar nastup očekuje i od zeničke atletičarke Sanele Redžić, koja nastupa u bacanju kugle. Odbojkaši BiH igrat će u B-grupi s ekipama Irana, Brazila, Kine i Ruande, dok su u A-grupi Velika Britanija, Egipat, Rusija, Njemačka i Maroko. Prvi susret BiH igra u četvrtak u 17 sati kada se sastaju s Kinom. Ceremonija svečanog otvaranja igara počela je u 21 sat, a zastavu BiH nosio je kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Sabahudin Delalić.

 

Paraolimpijske igre održavaju se od 1960. godine, od Olimpijskih igara u Rimu, kada su organizovana takmičenja u bilijaru, mačevanju, atletici, košarci, plivanju, stonom tenisu, streličarstvu, pikadu i pentatlonu, koji obuhvata streličarstvo, plivanje, bacanje koplja, bacanje kugle i bacanje palice. Osnivač paraolimpijskog pokreta je njemački neurolog Ludwig Guttmann, koji je vjerujući da je sport metod terapije, 1952. godine u engleskom Nacionalnom centru za povrede kičme u Stoke Mandevilleu, u blizini Londona, organizovao takmičenje koje je kasnije poslužilo kao model za Paraolimpijske igre.