29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 20 Maj 2012 11:11

Čelik poražen u Goraždu

ČELIK IZGUBIO U GORAŽDU - RG ,,GORAŽDE'' – RK ,,ČELIK'' 42:30 (18:15) - Rukometaši ,,Čelika'' su, nakon što su ekipu RK ,,Goražda'' ubjedljivo savladali u prvom ,,krugu'' Lige za prvaka na svom terenu u Gradskoj areni, sinoć su izgubili u Goraždu, rezultatom 42:30 (poluvrijeme 18:15). Na taj način Goraždani su se revanširali ,,Čeliku'' za ubjedljiv poraz u Zenici, a ,,Čelik'' je bio ravnopravan takmac samo u prvom poluvremenu, dok u je drugom poluvremenu RK ,,Goražde'' bilo bolji tim. Doda li se tome da je navodno najboji sudisjki par u BiH (EHF sudije) Šatoržija – Pandža ponovo bili na strani domaćina – u Goraždu (možda malo manje nego u finalu Kupa, kada je ,,Čelik'' neopravdano izugubio u Goraždu protiv RK ,,Goražda'' u njihovoj režiji) se nije moglo napraviti ništa više.

 

Primjeri Šatordžijine naklonosti ,,svom'' Goraždu su: 5 dosuđenih penala za RK ,,Goražde'' (za ,,Čelik'' je dosuđen jedan i to u posljendjim sekundama utakmice, tek toliko da se ,,uknjiži'' da je i ,,Čelik'' imao jedan sedmerac).  RK ,,Goražde'' je imalo 10 minuta , a ,,Čelik'' 16 minuta isključenja, a kapitenu Aldinu Begagiću je dosuđeno čak tri isključenja i ,,crveni karton''. A zna se kakav (vrlo oštar i beskompromisan) rukomet igra RK ,,Goražde'', a kakav (prefinjeni, bez faulova) RK ,,Čelik''.  Valja istaći da je RK ,,Čelik'' bio podnio zahtjev za super kontrolu sudija Šatrodžija – Pandža, obzirom da ga Boris Šatoržija konstatno ,,reže'' u svakoj utakmici, ali se u posljednjem trenutku od toga odustalo, jer se shvatilo da to nema nikakve svrhe, pošto su sudije međusobno povezane i kontrolom suđenja se ništa ne bi promijenilo. 

 

- RK ,,Čelik'' nikada nije tražio da sudije navijaju za nas, već da sude realno, objektivno i nepristrasno - za sve klubove jednako. Očigledno da takav pristup ,,ne pije vodu'' i da se rukomet u BiH igra za sudije, odnosno u režiji sudija. Sudija Boris Šatordžija, na žalost bivši Zeničanin, sveti se što nismo šutili poslije prethodne utakmice u Goraždu i o njegovim nepravednim odluka (sudija Pandža je bio u ovoj utakmici bio korektan), pa je i u ovoj utakmici Šatordžija donosio odluke na štetu ,,Čelika'', a u korist RK ,,Goražda''. Njegovim pristrasnim odlukama su se čak smijali i igrači i publika Goražda. Famozni Rukometni savez BiH (ako ga uopšte ima) nikako ne reaguje. Dokle tako – niko ne zna, ali je jedno jasno: ovako više ne može, jer BiH rukomet u cjelini vodi u stranputicu. Ovdje smo posebno stradali mi, kao novaljlije u Premijer ligi BiH, pošto smo bili i ,,iznenađenje'' zbog plasmana za Ligu za pravka BiH, jer smo mnogima pomrsili ,,račune'' došavši do naših rezultata isključivo sportskom borbom. Mi smo ponosni na ono što je ,,Čelik'' i pored svih ,,igara'' napravio u ovoj godini, a napravio je toliko mnogo da smo od jednog autsajdera došli u situaciju da nas sada svi respektuju, da nas se jednostavno plaše i najbolje ekipe u BiH rukometetu. Kad je riječ o utakmici u Goraždu, a radi istine i korektnosti da kažem da smo u ovoj utakmici imali i neadekvatno vođenje ekipe sa klupe , ali i podbačaj nekih ključnih igrača, koji su igrali daleko ispod svog nivoa – kaže Eso Mehanović, potpredsjednik RK ,,Čelika'' i vođa puta ekipe u Goražde.

 

Sigurno da da je za ,,Čelik'' hendikep bio i neigranje jednog od ponajboljih igrača (zbog povrede) – krila Milana Duvnjaka, bez obzira što je Haso Ćosić dao sve od sebe (igrao svih 60 minuta) i nije bio loša zamjena Duvnjaku (čak postigao 4 gola), ali je i na ovoj utakmici, kao i protiv ,,Sloge'' iz Doboja, nedostajala borbenost i požrtvovanost Duvnjaka (povrijedio se u utakmici sa ,,Borcem'' Banja Luka – iščašenje koljena). U Goražde zbog povrede nije putovao ni golman Dragan Starčević, te Amer Ekinović, zbog obaveza u RK ,,Kaknju'', gdje je nastupao na dvojnu registraciju.

 

Na kraju, ,,Čeliku'' ostaje da posljednje dvije utamice (protiv ,,Izviđača'' u Zenici i RK ,,Bosne'' u Sarajevu) odigra korektno i na taj način svoje prvo učešće u Ligi za praka BiH privede kraju. Istovremeno, pripremaju se sve analize i dijagnoze stanja u Klubu i ,,kuju'' planovi za naredno prvenstvo.

 

- Ostaje neoboriva činjenica da smo mi imali u posljednjih godinu dana najbolje sportske i ukupne rezultate u 62 godine postojanja ovog Kluba. Uprava kluba ima jasan stav: da treba zadržati sve igrače i za narednu sezonu i to im je i igračima saopšteno. Najveći broj njih ima i ugovore i za naredne dvije-tri sezone, ali bez obzira na to sa svima se i pojedinačno razgovara i dogovarju detalji.Takođe, mi imamo jasan i usaglašen stav da dovedeno još dva igrača reprezentativnog nivoa, jer je naš cilj za naredno prvenstvo već jasno utvrđen, a to je: Evropa i evropska takmičenja. Naravno da je pod lupom jačanje i Uprave i Stručnog štaba i svih ostalih segmenata Kluba, kako bi Klub kao cjelina mogao da ,,iznese'' i realizuje cilj koji se zove: Evropa – kaže Pane Škrbić, predsjednik kluba.

 

Evo i sastava timova:
RK ,,GORAŽDE'': Bukva (7 golova), Biljaka (3), Martić (6), Građan (3), Pucarević (4), Krakonja, Buljubašić (2), Dedović (7), Marić (2), Merkez (1), Savić, Fidahić (3), Halilović, Pilav, Džanović, Jaškić (4). Trener: Ejub Kukavica.
RK ,,ČELIK'': Dervenčić (4), Adnan Begagić (1), Beganović (odbranio 1 sedmerac), Dominiković (7), Kadić (7), Begović, Ivančev (2), Šabanović, Aldin Begagić (4), Lučić, Ćosić (4), Bečić, Kobilica, Šarenac (1). Trener: Ljubomir Filipović.
Sudije: Saša Pandžić i Boris Šatordžija (oba Banja Luka), Delegat: Pero Matić (Mostar). Sedmerci: za ,,Goražde'' 5 (3), a za ,,Čelik'' 1 (0).Isključenja: RK ,,Goražde'' 10 minuta, a RK ,,Čelik'' 16 minuta, od čega Aldinu Begagiću 6 minuta i ,,crveni karton''.

 

(izvještaj dobijen od RK Čelik)

 

Rezultati osmog kola doigravanja za rukometnog prvaka BiH:

Sloga - Bosna BH Telecom 32:24
Izviđač Mi grupa - Borac m:tel 30:26
Goražde - Čelik 42:30

 

Tabela:

1. Borac m:tel 8 6 0 2 264:225 18
2. Sloga 8 6 0 2 268:237 18
3. Goražde 8 5 0 3 250:252 15
4. Izviđač Mi grupa 8 4 0 4 260:240 12
5. Čelik 8 2 0 6 264:288 6
6. Bosna BHT 8 1 0 7 190:254 3