28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 16 Avgust 2011 10:41

Vaterpolo spektakl u Neumu Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

ivbav1Drugi Memorijalni turnir ''Ivica Bačić'' u znak sjećanja na čovjeka zaslužnog za postojanje vaterpolo kluba Jadran, ali i čovjeka koji je inicirao i formiranje Vaterpolo saveza Federacije BiH čiji je bio predsjednik održaće se u Neumu 18. i 19. avgusta.

Na turniru će osim domaćina – Jadrana učestvovati reprezentacija Brazila, tei juniorska reprezentacija Češke i praška Slavija. Česi se nalaze na osmodnevnim pripremama u Neumu već petu godinu zaredom pa će i oni svojim prisustvom uveličati turnir. Svoj dolazak na finalnu utakmicu u petak u 20:30 najavili su i hrvatski reprezentativci koji su igrali u Neumu – Andro Bušlje, Nikša Dobud, Pavo Marković i Boris Pavlović. Biti će prisutni i veliki vaterpolo stručnjaci Emil Nikolić i Alen Bošković kao i još mnoga druga poznata imena iz svijeta vaterpola.

Brazilce koji povodom Olimpijskih igara koje će održati u Riu 2012. su počeli ulagati u sve sportove pa tako i vaterpolo, će predvoditi sa klupe Pele. Ne radi se o slavnom nogometašu, nego o Hrvatu Goranu Sabliću – Peleu. On je doveo reprezentaciju Brazila na pripreme u  Split, a u spomen na prijateljstvo s pokojnim Ivicom Bačićem, sudjelovat će i na turniru u njegov spomen.

Prema riječima sekretara kluba Branimira Butigana ovaj međunarodni turnir najbolje potvrđuje koliko je Ivica Bačić bio popularan budući da dolaze ekipe iz različitih dijelova svijeta, a poznati ljudi na tribinama, poput europskih prvaka Bušlje i Dobuda, također svjedoče o tome.

Ivica Bačić je najviše učinio kada je u pitanju vaterpolo u našoj zemlji, čovjek koji je neizmjerno volio sport i koji je svojim ponašanjem bio primjer svima. Ivica je preminuo nakon kratke i teške bolesti 2009.godine u Zagrebu.

Vaterpolo je Ivica zavolio još kao srednjoškolac u Dubrovniku, kada je počeo da trenira u VK Jug. Bačić je još 1994. godine osnovao Hrvatski vaterpolo klub Jadran iz Neuma, koji se već 15 godina u nedostatku bh.lige takmiči u 2.HVL. Intezivno je radio na promociji vaterpola u Bosni i Hercegovini, a najzaslužniji je i za gostovanje reprezentacije Japana u Sarajevu, koja je 2008. odigrala revijalni susret sa nezvaničnom reprezentacijom BiH. Ivica je davao i svesrdnu podršku novoformiranim klubovima iz oba bh. entiteta (Sarajeva i Banja Luke), a takođe je pružio veliku pomoć i entuzijastima iz Zenice koji ovih dana privode kraju posao oko osnivanja kluba. Bio je predsjednik Vaterpolo saveza Federacije BiH i težio da se što prije oformi i državni vaterpolo savez i reprezentacija.

 M. DAJIĆ

 

Čitano 3789 puta