28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Novembar 2014 02:50

Vesna Švancer u Parlamentu FBIH

Utvrđeni rezultati izbora su pokazali da u Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije izabran niti jedan predstavnik srpskog naroda, pa je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela izmjene odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora u BiH s kojom je izvršena preraspodjela mandata zbog zadovoljenja obavezne minimalne zastupljenosti predstavnika svih konstitutivnih naroda. Do preraspodjele je došlo u četiri slučaja. Mandat koji je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH trebala dobiti Jasna Duraković - Hadžiomerović, Bošnjakinja iz Saveza za bolju budućnost (SBB), radi zadovoljenja nacionalne zastupljenosti srpskog naroda dodijeljen je Vesni Švancer, Srpkinji također iz SBB-a.

 

Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU, HSP dr. Ante Starčević ostala je bez jednog mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a koji je dodijeljen Socijaldemokratskoj partiji (SDP). Umjesto Zdenke Džambas, Hrvatice, mandat će biti dodijeljen Miri Ljubijankić (SDP). Mandat koji je trebao dobiti Jasenko Selimović iz SDP-a, iz reda ostalih, dodijeljen je Miri Grgić, Srpkinji također iz SDP-a.

 

Novom preraspodjelom Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU, HSP dr. Ante Starčević imat će u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 12 umjesto 13 zastupnika, a SDP 12 umjesto 11 zastupnika. Do promjene je došlo i u Demokratskoj fronti (DF). Tako je mandat koji je trebao dobiti Stanko Vasić (ostali) radi zadovoljenja nacionalne zastupljenosti dodijeljen kandidatu iz iste stranke Saši Mitroviću, Srbinu. Do preraspodjele je došlo i u Narodnoj skupštini entiteta RS . Mandat koji je trebao dobiti kandidat Koalicije SDS-PUP-SRS Lazar Mirkić, Srbin, dodijeljen je Slađani Nikolić, Hrvatici.