28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 01 Novembar 2014 01:27

Pod lupom: 96 nepravilnosti

Koalicija "Pod lupom" predala je Centralnoj izbornoj komisiji BiH listu od 96 izbornih nepravilnosti prijavljenih tokom izbornog dana, za koje je ocijenila da predstavljaju kršenje Izbornog zakona BiH. Prijavljene nepravilnosti rezultat su posmatranja posmatrača Koalicije na biračkim mjestima na kojima su bili prisutni i u lokalnim izbornim komisijama. Pored ovoga, sumarni pregled nepravilnosti sadrži i prijave građana koje su zabilježene u bazi podataka putem web stranice i besplatnog telefonskog broja.

 

Određeni broj prijava građana je anoniman, dok veći nije i Koalicija posjeduje relevantne podatke osoba koje su izvršile prijave. Iako Koalicija "Pod lupom" kao koalicija organizacija građanskog društva nema pravo podnošenja formalnih prigovora CIK-u, pregled nepravilnosti je poslan u formi obavještenja u ovom periodu kada je moguće nalaganje ponovnog brojanja glasova sa biračkih mjesta, ukoliko se utvrdi da je prekršen Izborni zakon BiH.

 

Koalicija smatra da pregled ovih nepravilnosti, s obzirom da su neke ispravljene tokom izbornog dana u komunikaciji između posmatrača, Koalicije i izbornih administracija, može poslužiti CIK-u kao osnova za evaluaciju proteklih izbora, rada pojedinih lokalnih izbornih komisija i drugih relevantnih procesa. Koalicija očekuje da će Centralna izborna komisija BiH uzeti u razmatranje proslijeđene nepravilnosti te da će poduzeti određene aktivnosti po službenoj dužnosti na njihovom rješavanju, ukoliko ocijeni da predstavljaju kršenje zakona ili procedura.

 

Nakon izjašnjavanja CIK-a, Koalicija će u javnosti objaviti konačne rezultate procesa prijave izbornih nepravilnosti. Finalni izvještaj o posmatranju općih izbora 2014. godine u BiH sa preporukama za unapređenje izbornog zakonodavstva Koalicija "Pod Lupom" objavit će u decembru ove godine, saopćeno je iz Koalicije "Pod lupom".