29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 10 Oktobar 2014 00:42

SDA: Almedin Aliefendić

ALMEDIN ALIEFENDIĆ, PREDSJEDNIK KANTONALNOG IZBORNOG ŠTABA SDA ZDK I KANDIDAT SDA ZA SKUPŠTINU ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA (5) SNAŽNO I JEDINSTVENO DO POBJEDE

 

Almedin ALIEFENDIĆ, rođen je 1970. godine u Kaknju, a diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Član je SDA od osnivanja, trenutno potpredsjednik SDA Kakanj i član Kantonalnog izvršnog odbora SDA ZDK. Aktuelni zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH. Dobrovoljno je pristupio prvim organizovanim jedinicama koje su pružile otpor agresorima na Bosnu i Hercegovinu, a po osnivanju 7. Muslimanske brigade u Kaknju prešao je u jednu od najelitnijih jedinica Armije RBiH, gdje je ostao do kraja rata. Oženjen, otac dvoje djece.

 

NR: Predsjednik ste Kantonalnog izbornog štaba SDA Zeničko-dobojskog kantona. Koje su glavne teme izborne platforme SDA za Opće izbore 2014?

 

ALIEFENDIĆ: Koncepcija izborne platforme SDA ZDK bazirana je na tri najvažnija društvena zahtjeva u BiH koji su danas izraženi kroz pitanja, kako što prije izaći iz ekonomske krize, kako ispuniti očekivanja u vezi sa izvršenjem pravde, odnosno borba protiv kriminala i korupcije, i kako okončati političku nestabilnost uzrokovanu višepartijskim koalicionim vladama prethodnog mandata. Naši odgovori su jasno i precizno utvrđeni smjernicama postupanja po svim oblastima budžetske politike, privrede, obrazovanja, zdravstva, sigurnosti, boračke zaštite, mladih, sporta, kulture i slično. Ovo su osnovne smjernice za program rada buduće Vlade ZDK koju će predvoditi kadrovi pobjedničke SDA. Kantonalni operativni izborni štab SDA ZDK je vrlo ozbiljno, odgovorno i pravovremeno pristupio aktivnostima za Opće izbore 2014.godine, a realizacija planiranih aktivnosti se odvija utvrđenom dinamikom koja će rezultirati ispunjavanjem naših ciljeva. 

 

NR: Koliko SDA u ZDK ima snage da napravi pozitivan zaokret i povede ovaj Kanton u bolje sutra?

 

ALIEFENDIĆ: Ukoliko uradimo objektivnu analizu učinka vlasti u ZE-DO kantonu možemo vrlo jednostavno doći do zaključka da SDP-ovi kadrovi sve što su započeli nisu znali kako da završe, nisu imali jasnu politiku vođenja, odnosno oni ne znaju voditi ni Kanton, ni državu BiH. Dokaza za ove tvrdnje je na pretek: štrajkovi studenata, majki porodilja, štrajkovi policije, prosvjetnih radnika i drugih populacija dovoljno govore o neodgovornoj vlasti i lošem odnosu prema potrebama građana. Rekordni deficit od preko 100 miliona KM, veći broj nezaposlenih od zaposlenih, kreditna zaduženja Kantona su rezultati po kojima ćemo pamtiti period 2010.-2014. god. na čelu kojeg je bila SDP Vlada ZE-DO kantona. Kadrovi SDA su pokazali u periodima prije 2010. godine, kada smo imali izuzetne rezultate u svim segmentima rada kakva je naša društvena odgovornost i komparacijom jednostavno se može zaključiti da smo po svim segmentima bolji od drugih. Naša snaga je naše jedinstvo u ideji, viziji i najkvalitetnijim kadrovima koji su garant da će SDA povesti Kanton, kako vi kažete u bolje sutra. Imamo tim i program za izlazak iz duboke političke i socio-ekonomske krize. No, prije toga snažno i jedinstveno trebamo pobijediti na svim nivoima. Posebno je važna pobjeda Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva BiH 

 

NR: Jedan ste od najaktivnijih zastupnika u Skupštini ZDK. Koji su najznačajniji rezultati u vašem radu?

 

ALIEFENDIĆ: U Skupštini Kantona predlagao sam veliki broj inicijativa, pitanja, amandmana na zakonska rješenja, kao što su poboljšanja u vođenju realne budžetske politike, jačanje statusnih pitanja boračke populacije, te generalno stvaranje boljeg ambijenta življenja za sve stanovnike. Posebno ističem učešće u donošenju Zakona o matičnim knjigama i Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termolektrana, zahvaljujući kojem je ispravljena višedecenijska nepravda prema stanovništvu Kaknja, i niz drugih aktivnosti u zakonodavnim organima Kantona i Federacije BiH, te zbog čega sam od CCI svrstan u grupu najaktivnijih zastupnika u Skupštini ZDK-a. 

 

NR: Kratka izborna poruka?

 

ALIEFENDIĆ: Pobijedit će SDA, pobijedit će Bakir Izetbegović - kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, osjećamo to na svakom koraku. Naši skupovi, velika podrška građana, ankete neovisnih agencija pokazuju da će, ako Bog da, SDA pobijediti. I to ubjedljivo pobijediti! Svjesni smo odgovornosti i izazova današnjeg vremena i zato moramo uključiti sve stranačke potencijale u realizaciju naših ozbiljnih planova izlaska iz krize. Sve ukazuje da zaokret u pozitivnom smjeru za građane i državu BiH može samo jaka SDA. Kada god je SDA predvodila vlast, mnoge stvari u našoj zemlji su išle naprijed. Pozivam sve članove, simpatizere i ostale građane da se maksimalno angažuju 12.oktobra i da pokažemo jedinstvo koje će nam vratiti snagu. Snagu kojom ćemo ojačati državu i marljivo raditi na unaprjeđenju standarda svih građana.

 

(E.Š. Naša riječ)