29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 05 Avgust 2014 22:56

Prijavi se i prati: POD LUPOM

Počelo masovno organiziranje nestranačkih posmatrača u BiH - Koalicija 'Pod lupom' počela je danas medijsku kampanju za masovno organiziranje nestranačkih posmatrača na Opštim izborima u BiH zakazanim za oktobar ove godine.  Medijska kampanja odvijaće će se na cijeloj teritoriji zemlje uz nesebičnu podršku velikog broja medija koji su prepoznali društvenu vrijednost ovog projekta nestranačkog posmatranja izbora. Cilj ove prve faze medijske kampanje Koalicije 'Pod lupom' jeste animiranje svih punoljetnih državljana BiH da postanu posmatrači tokom izbornog dana.  Koalicija planira da okupi nekoliko hiljada građana voljnih da prate zakonitost odvijanja izbora tokom glasanja 12.oktobra ove godine. 

 

Medijska kampanja je sveobuhvatna i uključuje video i audio spot sa verzijama na tri bh. jezika, web stranicu www.podlupom.org  , facebook www.facebook.com\podlupom  te profil na twitteru @pod_lupom , kao i distribuciju nekoliko vrsta štampanih materijala koji će biti podijeljeni širom BiH.Besplatnim pozivom na broj 080 05 05 05 građani se mogu prijaviti za posmatrače.  Koaliciju 'Pod lupom' osnovalo je sedam nevladinih organizacija iz BiH s ciljem da oživi koncept nestranačkog posmatranja izbora, koji je na organiziran način posljednji put vršeno 2006. godine. Koalicije djeluje iz sedam regionalnih ureda i Glavnog ureda u Sarajevu, a svojim aktivnostima pokriva cijelu teritoriju naše zemlje.


https://www.youtube.com/watch?v=0K1fg2LUrtA

 

 

O KOALICIJI “POD LUPOM”

 

Sedam nevladinih organizacija  iz cijele Bosne i Hercegovine osnovalo je Koaliciju za slobodne i poštene izbore - Pod lupom, s ciljem organizovanja i provođenja građanskog, nestranačkog posmatranja Opštih izbora 2014. godine u BiH. Glavni cilj Koalicije je doprinijeti slobodnim i poštenim izborima u BiH. 

 

pod lupom video muski lik

 

O PROJEKTU

 

Projekt „...jer nam je stalo!“ traje od 01.06.2014.-28.02.2015. godine i podržali su gaAmbasada Kraljevine Norveške, britanska Vlada, Američka agencije za međunarodni razvoj (USAID), te Delegacija Evropske unije u BiH. 

 

Koalicija će ovim projektom nastojati postići i sljedeće specifične ciljeve: 

•Podizanje svijesti o izbornim nepravilnostima i manipulacijama;

•Podsticanje izražavanja slobodne volje birača;

•Objektivno i pravovremeno izvještavanje o izbornom procesu; i 

•Izdavanje preporuka o reformi izbornog zakonodavstva i procesa u BiH.

 

Ispunjavanje ovih ciljeva postići će se posmatranjem predizbornog, izbornog i postizbornog perioda.   

 

Koalicija će svoje aktivnosti u predizborno vrijeme usmjeriti na posmatranje rada izborne administracije (centralne i opštinskih izbornih komisija), procesa registracije birača, i (pred)izbornih kampanja političkih subjekata, te prijavu nepravilnosti  i postupanje po istima. Na izborni dan, Koalicija će posmatrati otvaranje biračkih mjesta, proces glasanja i utvrđivanja rezultata glasanja, te rad izborne administracije u cijeloj zemlji. 

 

U postizborno vrijeme, Koalicija će pratiti zaprimljene primjedbe i prigovore na izborni proces, formiranje novih vlada, te dati preporuke i zagovarati unapređenje izbornog zakonodavstva i procesa u BiH. 

 

Sve ovo će biti ostvareno uz nesebičnu podršku više hiljada nestranačkih posmatrača i  35 dugoročnih posmatrača na terenu. Radi odabira, edukacije i raspoređivanja posmatrača u cijeloj BiH, Koalicija je otvorila Glavni ured i 7 regionalnih ureda koji će prikupljati informacije s terena i informisati bosanskohercegovačku javnost o svim fazama izbornog procesa. 

 

ZBOG ČEGA JE POTREBNO NESTRANAČKO POSMATRANJE IZBORA?  

 

Za razliku od međunarodnih posmatrača koji u zemlju uglavnom dolaze par sedmica prije izbora, domaći nestranački posmatrači u mogućnosti su pratiti sve faze izbornog procesa i to na puno većem području. Oni su, kao državljani ove zemlje, i osobno zainteresovani zaslobodne i poštene izbore te da izborni rezultati odražavaju stvarnu volju birača. Za razliku od stranačkih posmatrača koji prate izbore za potrebe političkog subjekta koji ih je nominovao i to samo na izborni dan, nestranački posmatrači prate izborni proces na objektivan i nepristrasan način uzimajući u obzir aktivnosti svih političkih subjekata. 

 

Iako je Bosna i Hercegovina učinila znatan iskorak u kvaliteti provedbe izbora neposredno nakon ratnih zbivanja, posljednjih godina svjedoci smo nemogućnosti dogovora političkih elita o unapređenju provođenja izbora u BiH. U prilog toj činjenici govore i brojni (bez)uspješni pokušaji izmjene Izbornog zakona, pritisci na izbornu administraciju, nemogućnost dogovora o provođenju izbora za Mostar, te opadajući interes građana za glasanje i aktivno uključivanje u političke procese u BiH.  

 

Stoga će Koalicija nastojati ne samo uočiti potencijalne neregularnosti i nepravilnosti, te objektivno i pravovremeno izvještavati u vremenu prije, tokom i neposredno nakon izbora, već i podići svijest o izbornoj kulturi, ponuditi preporuke za unapređenje izbornog procesa i ohrabriti sve građane da slobodno izraze vlastitu volju na dan Opštih izbora 12. oktobra 2014. godine.

 

pod lupom video zenski lik