29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 14 Januar 2014 03:58

Saopćenje SBB ZDK

Evropska unija je proglasila 2013. godinu “Godinom zraka”. Gledajući iz bosanskohercegovačke perspektive mi smo je proslavili sa (ne)slavnim rezultatima zagađenosti tog istog zraka. Bila je to odlična prilika za načelnike općina Zenica, Kakanj, i Maglaj, Huseina Smajlovića, Nermina Mandru i Mehmeda Mustabašića i načelnicu općine Visoko Amru Babić (svi iz SDA) koji se zaklinju u evropski put Bosne i Hercegovine da konačno urade nešto konkretno. Da ironija bude veća  ovu 2014. smo započeli opet najvišim zabilježenim vrijednostima sumpora, prašine, smoga i inih nezdravih čestica u zraku u Zenici, Maglaju, Visokom i Kaknju.

 

U slučaju načelnika Smajlovića koji bi trebao da predstavlja narod, jer ga je narod i izabrao, on konkretno proglasi “Epizode uzbune”, potroši 6000 KM iz Budžeta (narodskih para) zajedno sa premijerom ZE-DO kantona za besplatne autobuse za Smetove i riješiše problem zagađenosti zraka u Zenici po onoj narodnoj “Crkni magarče do zelene trave”. Da nije žalosno bilo bi smiješno.

U stvarnom životu oko 220 000 gradjana (prema podacima Federalnog zavoda za statistiku) u ove četiri Općine i dalje trpe smrad Natrona u Maglaju, Preventa u Visokom i guše se u prašini i sumporu Mittala u Zenici i Cementare i Termolektrane u Kaknju. Da ih sve prevezemo na Smetove i vratimo bilo bi potrebno više od 4000 autobusa svaki dan.

Zbog svega navedenog Kantonalni odbor Saveza za bolju budućnost Zeničko-dobojskog kantona poziva sve nadležne institucije, ministarstva i inspekcije na svim nivoima vlasti u BiH, sudove i tužilaštva da u 2014. godini “Godini borbe za zrak” zabilježimo najviše vrijednosti u  iznosu naplaćenih kazni za zagadjenje zraka i izrečenih krivičnih presuda odgovornim pojedinicima i zagađivačima na području našeg kantona i cijele Bosne i Hercegovine.

 

Služba za odnose s javnošću KO SBB BiH ZDK