29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 03 Avgust 2012 13:39

Traže Plevljakovu smjenu

Grupacija sindikata budžetskih korisnika Zeničko-dobojskog kantona uputila je danas otvoreno pismo Skupštini ZDK i Savezu samostalnih sindikata BiH. Predsjednici granskih sindikata osnovnog obrazovanja, Selvedin Šatorović, srednjeg i visokog obrazovanja, Đevad Hadžić i uposlenih u pravosuđu i upravi, Esad Grahić tvrde kako aktuelni premijer ZDK Fikret Plevljak ovaj kanton vodi u propast, zbog čega traže njegovu hitnu smjenu.

 

Sindikalni čelnici krive premijera ZDK također za nedostatak socijalnog dijaloga.

 

U nastavku prenosimo Pismo u cijelosti: 

 

Savez samostalnih sindikata
Zeničko-dobojskog kantona
- Grupacija budžetskih korisnika –
Z E N I C A


SKUPŠTINA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA
SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA BiH
KANTONALNI ODBOR - ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Predmet: Otvoreno pismo

Poštovana gospodo,

Osim što nam je dužnost braniti radnička prava naših članova također se smatramo društveno odgovornim da vas obavijestimo u kom pravcu ide autobus zvani Zeničko-dobojski kanton kojim upravlja Fikret Plevljak, a u njemu se vozimo svi mi. Posljednji u vidu prekršaja koje pravi šofer Plevljak je neoglašavanje istog povodom zahtjeva za isplatu regresa iako je to zakonska obaveza. Uspješni premijeri drugih kantona svoju obavezu isplate regresa izvrše i bez pritiska sindikata. Razumijemo da neki ljudi nisu u stanju da riješe određene probleme, ali da stvaraju nove probleme kroz npr. netransparentno narušavanje jedinstvene politike plaća te da ciljano prosvjetne radnike i radnike u organima uprave Zeničko-dobojskog kantona svrstavaju u građane drugog ili trećeg reda, to već graniči sa zdravim razumom. Mi se ovdje nećemo praviti ludi, nego ćemo otvoreno postaviti pitanje: Zaista nam nije jasno da li se radi o vrhunskoj nesposonosti ili klasičnom bezobrazluku nekoga koji živi svojih pet minuta vlasti? Posljedice njegovog šoferiranja kantonom biće nesagledive i to nas jako zabrinjava.

Sumirajući svoju vladavinu unatrag sedamnaest mjeseci Fikret Plevljak može da se pohvali nedostatkom socijalnog dijaloga koji kanton košta preko 4 miliona KM mjesečno bez sudskih troškova i pripadajućih kamata. Ako to pomnožimo sa izgubljenim mjesecima pod Fikretovom komandom onda dolazimo do cifre od fantastičnih 68 miliona KM koje će neko u narednom periodu morati platiti. Mi iz sindikata praktično svo ovo vrijeme insistiramo da se sjedne za pregovarački sto i u dobroj vjeri riješi ovo pitanje putem aneksiranja granskih Kolektivnih ugovora. Međutim, Fikret Plevljak ne haje, nego u Parlamentu FBiH agitira i ruši Zakon o izvršnom postupku, a time podriva i temelje Bosne i Hercegovine.

Rezultate rada Vlade Ze-do kantona pod vodstvom premijera u proteklih nešto manje od dvije godine, najslikovitije je opisao jedan od uvaženih skupštinskih zastupnika koji je rekao da Vlada ZDK liči na leteći cirkus Monti Pajtona! Nevjerovatno je da retorika pomenutog premijera nije prevazišla davno vrijeme lijepog socijalizma, ali kada su u pitanju prava radnika onda se ta retorika mijenja i puna su usta tržišne ekonomije.

Apsurdno je da Fikret Plevljak dolazi iz Socijaldemokratske partije koja se deklarativno zalaže za radnička prava i koja je do izbora 2010. godine bila najgrlatija u zaštiti zakonitosti i obećavala da će rješiti spomenute probleme ako im se da povjerenje. Ako je Fikret Plevljak nesposoban,( neće biti ni prvi ni posljednji kadrovski promašaj), onda odgovornost za njegove poteze snosi Socijaldemokratska partija koja ga je delegirala na funkciju premijera. Uz ovako katastrofalno kadrovsko rješenje također je dužna objasniti svojim biračima sa područja Zeničko-dobojskog kantona zašto umjesto kočnice, Fikret Plevljak bjesomučno pritišće gas dok autobus koji vozi ide u sunovrat.

Na osnovu naprijed navedenog a ako njegova matična partija što skorije ne povuče poteze u pravcu njegove smjene, jer Fikret sam ostavku podnijeti neće, tražimo od Skupštine Ze-do kantona kao i SSS BiH- Kantonalnog odbora ZDK da što hitnije reaguje i reaktivira zahtjev za njegovu smjenu.


Broj: 22/08-12
Zenica, 03. avgust/kolovoz 2012. godine


Predsjednici granskih sindikata
članica Grupacije :

Selvedin Šatorović, s.r.

Đevad Hadžić, s.r.

Esad Grahić, s.r.