29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 29 Juli 2012 07:55

Stipendiraju iz svojih plaća

Ministri u Vladi Zeničko-dobojskog kantona i to za boračka pitanja Ekrem Tuka, finasnija mr.Mirsad Isaković i privrede Džemil Ugarak, svi iz Saveza za bolju budućnost BiH, potpisali su danas ugovor o stipendiranju tri studenta iz svojih ličnih primanja.
Naime, planska aktivnost Vlade Ze-do kantona stipendiranja učenika okončana je prošle sedmice, podijeljeno je 1295 stipendija u iznosu 1,4 miliona KM, dok je za stipendije je apliciralo 2350 djece. Iz budžeta Ze-do kantona stipendije nisu mogli dobiti svi aplikanti koji zadovoljavaju uslove. Stoga su na inicijativu ministra za boračka pitanja Ekrema Tuke, i ostala dva ministra iz Saveza za bolju budućnost, mr.Mirsad Isaković i Džemil Ugarak, odlučili da iz svojih ličnih primanja, odnosno plaća stipendiraju po jednog studenta.

Odabir studenata preporučile su općinske službe za boračku zaštitu, pa su desetomjesečne stipednije dobili: Armina Merdanović iz Zavidovića studentica III godine Saobraćajnog fakulteta, Elma Tufekčić iz Zenice, studentica Ekonomskog fakulteta i Samin Škrgić iz Breze, student Fakulteta političkih nauka.

- Obzirom na stanje budžeta u Ze-do kantonu kao i činjenicu da su boračke stipendije dobili tek polovina aplikanata, moje kolege i ja smo odlučili da iz svojih ličnih primanja stipendiramo po jednog studenta, na isti način ako što je to uradilo i ministarstvo. Nismo utjecali na odabir jer su nam općinske službe za boračku zaštitu preporučile studente, tako da smo ih i mi tek danas upoznali. Nadam se da ćemo se vidjeti i iduće godine i da će ova aktivnost postati praksa - kazao je inicijator, ministar Ekrem Tuka.

Poznato je da izabrani zastupnici SBB-a na svim razinama vlasti već stipendiraju najmanje po jednog studenta, ministri SBB-a u Vladi Ze-do kantona pozvali su i ostale ministre i izabranike svih političkih partija da i oni na ovaj ili sličan način pruže bolju budućnost mladima.


Press služba KO SBB BiH ZE-DO KANTONA