16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 25 Juli 2012 05:44

CCI o Vladi ZDK

Članovi Vlade Zeničko dobojskog kantona su se u proteklom periodu više bavili kreiranjem nove kadrovske slike,a manje donošenjem sistemskih mjera koje bi značajnije uticale na rješavanje nagomilanih problema u ovom kantonu,ocjenjuje se u najnovijem izvještaju Centara civilnih inicijativa.

 

 

Iako je Premijer ZDK (Fikret Plevljak-SDP/ u svom ekspozeu na početku mandata,kao najvažniji streteški cilj naveo ekonomski efikasno zapošljavanje,kroz reformu ambijenta za rad i privređivanje,trenutni pokazatelji o broju nezaposlenih i stanju privrede u ZDK ne potvrđuju da je Vlada te reforme i pokrenula.

 

‘Vlada ZDK mora hitno donijeti ključne dokumente,prije svih Strategiju zapošljavanja i Strategiju borbe protiv korupcije’, ukazao je Rasim Džeko,monitoring konsultant CCI-a,pri čemu se očekuje i više transparentnosti u javnim nabavkama.

 

Vlada ZDK je nakon ambicioznog plana u prošloj,u tekućoj 2012. godini prilično skrenula s toga pravca, pri čemu je u planiranih 10 zakona za ovu godinu i 5 koji su trebali a nisu realizovani.

 

Od planiranih 130 mjera za prvu polovinu 2012. godine,do kraja juna realizovano je tek 80,odnosno 61,5 posto, pri čemu se

skoro 40 posto mjera odnosi na izdvajanje sredstava iz budžeta,dok na zakone otpada svega 2 posto.

 

Kantonalnim ministrima je za prvo polugodište isplaćeno 206.000 konvertibilnih maraka.U ovom periodu, Ministarstvo privrede,odnosno Ministarstvo rada,socijalne politike i izbjeglica imali su maksimalni procenat realizacije,a Ministarstvo branilaca tek 20 posto od planiranog.

 

‘Što se tiče rada Skupštine ZDK,do kraja juna ove godine osvojena je 31,od planiranih 49 mjera,odnosno 63 posto,a zastupnicima je za prosječnih 5 sati mjesečno rada isplaćeno ukupno 235.000 maraka’, ukazao je Džeko.

U ovom periodu postavljeno je ukupno 112 poslaničkih pitanja i 23 inicijative,a najveći broj-16 imao je Hasan Handžić Stranka za BiH,slijedi sa 10 Emina Huseinspahić iz Saveza za bolju budućnost,te nezavisni zastupnik Zaim Imamović sa 9.Nijedno pitanje ili poslaničku inicijativu nisu pokrenuli Samir Bajrić /S BIH/ i Majid Unkić /SDP/.