29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 04 Juni 2012 18:20

Smijenili ministre SDA

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je kasno poslijepodne, na prijedlog kantonalnog premijera Fikreta Plevljaka, većinom glasova potvrdila prijedloge odluka o smjenama šest ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA).  Protiv smjena su glasali zastupnici SDA, dok su suzdržani bili zastupnici Stranke za BiH i Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS).


Zastupnici SDA su ukazali na propuste u samoj pripremi i zakazivanju sjednice, pa su na početku zatražili njeno otkazivanje, što nije prihvaćeno . Sjednica, koju je zakazao i vodio dosadašnji zamjenik predsjedavajućeg Sretko Radišić, nastavljena je pojedinačnim glasanjem o smjeni svakog od ministara iz reda SDA u Vladi ZDK.

 

''Ovo nije glasanje za SDP, niti protiv SDA ili bilo koje druge stranke. Ovo je traženje podrške za stvaranje ambijenta za brže i sigurnije reforme u našoj zemlji. Rekonstrukcije ove vrste nisu ništa novo u parlamentarnim sistemima u drugim zemljama'', poručio je danas premijer Plevljak zastupnicima u Skupštini ZDK.

 

Vladu ZDK, pored ministara iz reda SDP-a, činiće kandidati Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, kao i Narodne stranke Radom za boljitak.