28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 08 Maj 2012 01:36

Jerej Glišić o zeničkim Srbima

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Zenici Bojan Glišić izjavio je da na području ove opštine živi oko 320 porodica, odnosno nešto više od hiljadu Srba, što je u odnosu na predratnih više od 40.000 neznatan broj. On je naveo da Srbi u Zenici sada nemaju problema u odnosima sa Bošnjacima i Hrvatima, ali da su njihovi problemi uglavnom egzistencijalne prirode jer nema ni posla ni održivog povratka.

 

"Moram da negodujem i da upozorim na činjenicu da od 2005. godine niko od zvaničnika Republike Srpske i BiH, izuzev nedavno potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića, nije posjetio zeničke Srbe i pitao ih mogu li im nekako pomoći", rekao je Glišić za  "Pres RS". 

 

On je naveo da su se zvaničnici Republike Srpske i BiH oglušili o apele zatvorenika srpske nacionalnosti koji služe zatvorsku kaznu u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, ističući da je njih 45 u izuzetno teškoj situaciji jer svakodnevno trpe teror i pritisak ostalih zatvorenika na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

 

Sveštenik Glišić je na nedavnoj manifestaciji Odbora za međureligijsku saradnju odbio da ustane prilikom intoniranja himne BiH, naglasivši da se samo dosljedno držao izrečenog ličnog stava da himni nije mjesto na manifestacijama koje organizuje ovaj odbor, a što je dobilo nepotreban publicitet u sarajevskim medijima.


Izvor: SRNA

foto prilog: Popis stanovništva u Zenici, 1991.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Zenica

ScreenShot001