23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 08 Septembar 2014 02:28

Rudar Fejzo Isaković

Brojna porodica, prijatelji, komšije  su pristizali u kuću Fejze Isakovića (53), jednog od poginulih zeničkih rudara, koja se nalazi u zeničkom naselju Broda. Sat prije saznali su da su sve nade izgubljene i da njihov Fejzo nije među preživjelima. Fejzo je obavljao posao pumpadžije i u trenutku eksplozije bio je u jednoj prostoriji sam, odvojen od drugih rudara. Njegova supruga Alija još je u šoku i ne vjeruje da ga više nema.

 

- Cijelu noć čekali smo ispred ulaza u rudnik. Govorili su mi da je moj Fejzo živ. Govorili su mi da su se čuli s njim i da je uspio stići do drugih rudara. Tek danas su mi rekli da ga više nema - kaže plačući Alija. Prema njenim riječima, Fejzo se sljedećeg mjeseca trebao penzionisati.   - Da je uračunao vrijeme provedeno u vojsci za vrijeme rata, već bi bio u penziji. Ali, valjda je tako htjelo da bude, da umre u rudniku. Njemu je rudnik bio sve. Uvijek je govorio da se ponovo rodi, opet bi bio rudar - govori Alija brišući suze. Prema riječima naše sagovornice, njen suprug odgojio je svoje troje i još dvoje šehidske djece, o kojima se brinuo kao da su njegova.

 

- Šehidsku djecu odgajao je kao da su njegova. Sve slobodno vrijeme provodio je s porodicom. Ne znam kako ćemo ovo preživjeti - kazala je Alija na kraju razgovora. U međuvremenu, u kuću u naselju Broda stigao je i Fejzin brat Fejzudin. On je tek saznao da mu brata nema. Do tada se nadao da će biti među preživjelima. Od šoka on nije mogao davati izjave za medije, kao ni Fejzina sestra Mejra Skender.

 

Fejzina kćerka Medina, koja ide u sedmi razred osnovne škole, cijelu ga je noć čekala  ispred rudnika. No, nažalost, nije ga dočekala. Naš reporter zabilježio je zabrinuto lice djevojčice. Njena slika potresla je mnoge u BiH. - Ne znamo kako će njegova kćerka Medina sve ovo podnijeti. Još je mala za ovoliku bol - kazao nam je jedan od Fejzinih rođaka.

 

FEJZINO TIJELO IZVUČENO JE NAKON VIŠE OD 24 SATA ISKOPAVANJA, NEŠTO PRIJE PONOĆI IZMEĐU NEDJELJE I PONEDJELJKA.