19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 09 Juli 2014 20:34

Safet Sušić

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu odlučio je potpisati novi ugovor s dosadašnjim selektorom Safetom Sušićem.  Sušiću je ugovor istekao 1. jula, a danas je odlučeno da potpiše novi dvogodišnji ugovor, odnosno do kraja evropskog prvenstva 2016. u Francuskoj.  Nakon petosatne sjednice Izvršnog odbora NSBiH, na kojoj su članovima Odbora prezentirani izvještaji u vezi s nastupom reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, odlučeno je da Sušić zaslužuje novi mandat u kojem će pokušati izboriti plasman na evropsko prvenstvo.

 

- Dobio sam podršku predsjednika, potpredsjednika i članova Izvršnog odbora, te generalnog sekretara NSBiH. Odlučili smo nastaviti saradnju. Rekao sam da će mi jednog dana biti teško otići iz ove reprezentacije, ali još nije došao taj trenutak. Izuzetno sam zadovoljan i sretan što ću nastaviti rad s ovim ljudima i s ekipom. Očekujem da se kvalifikujemo na EP i ostvarimo bolji rezultat od ovog u Brazilu - izjavio je Sušić nakon sjednice. Sušić će se u narednom periodu odmoriti od reprezentacije i posvetiti privatnim stvarima. Pripreme za novi kvalifikacijski ciklus započet će početkom augusta. Reprezentaciju početkom kvalifikacija očekuju teški mečevi, a toga je svjestan i Sušić.

 

- Bez obzira na to što nas smatraju sigurnim učesnikom evropskog prvenstva, neće biti tako lako. U prvom susretu protiv Kipra moramo igrati ozbiljno, nakon čega nas očekuju teški susreti protiv Velsa, Belgije i Izraela. Treba se najozbiljnije pripremiti za te utakmice kako bismo osvojili dovoljan broj bodova za lakši nastavak kvalifikacija - naglasio je. Dodao je da i u budućnosti treba očekivati nove igrače u reprezentaciji, te da će pozive dobiti oni koji zaslužuju. Također, najavio je podmlađivanje bh. tima. 

 

- Igrat će oni koji igraju dobro u svojim klubovima i koji se ponašaju kako treba. Samo za takve momke će biti mjesta u budućem timu. Istina, javlja se potreba postepenog podmađivanja ekipe, koja je već relativno mlada. Nadam se da će se pojaviti dva-tri nova igrača na koje možemo računati, kao što je to bio slučaj i u proteklim godinama. Ima nekoliko zanimljivih igrača iz inostranstva ali i Premijer lige BiH. Sigurno je da se ne trebamo bojati za budućnost ove reprezentacije - zaključio je Sušić. Generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković je naglasio da su članovi IO-a svojim glasovima dali podršku Sušiću te izrazili zadovoljstvo njegovim radom u proteklom periodu. Baković je uvjeren da će reprezentacija pod Sušićevim vodstvom nastaviti nizati uspjehe. 

 

- Na sjednici smo također analizirali sve ono što se dešavalo u Brazilu, selektor je podnio izvještaj, nakon čega smo razmatrali uvjete novog ugovora sa Sušićem. Vjerujem da ćemo u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo nastaviti kontinuitet uspjeha koji smo započeli plasmanom na Svjetsko prvenstvo - rekao je Baković.