10 Avgust 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 29 Decembar 2013 04:23

Najbolji u KBZ

Doktore Almu Mekić-Abazović i Haruna Drljevića kao i medicinskog tehničara Amara Kondžića pacijenti Kantonalne bolnice Zenica su  proglasili  najboljima u anketi „Moj doktor je najbolji“ koju je organizovala Fondacija “Sanela Redžepagić“.

Ova akcija nastala je s ciljem afirmiranja ljekara i medicinskih sestara koji rade na liječenju žena od tumora dojke u svim zdravstvenim ustanovama Federacije BiH. Laskavo priznanje bilo je razlogom jučerašnje posjete ministrice zdravstva Senke Balorde Službi za onkologiju, hematologiju i radioterapiju na čijem čelu je prim.dr.Alma Mekić-Abazović i Službi za bolesti dojke koju vodi prim.dr. Harun Drljević.

Ministrica Balorda čestitala je dobitnicima ovog priznanja i kazala da je to ujedno i najvrednije priznanje pošto dolazi od pacijenata. To je, također, priznanje i Kantonalnoj bolnici Zenica koja, među brojnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH stiče zasluženo mjesto u oblasti onkologije. Dr. Alma Mekić-Abazović u razgovoru s ministricom Balordom istakla je da je ovo priznanje, prije svega, kolektivu u kome je uposlena i svim uposlenicima Službe na čijem je čelu, a potvrda timskog rada je i činjenica da je Amar Kondžić, nagrađeni medicinski tehničar dio tog tima, kao uposlenik ove Službe.

Zahvaljujući na čestitkama ministrici, dr. Harun Drljević kazao je da brojke najbolje govore o naporima koje Služba za bolesti dojke na čijem je čelu poduzima u liječenju žena oboljelih od karcinoma i drugih bolesti dojke. Naime, tokom 2013.godine u ovoj Službi je pregledano 2.650 pacijentica i obavljeno 287 operacija, od kojih 120 karcinoma dojke. Nažalost, Zenica je grad sa najviše dijagnosticiranih karcinoma dojke u BiH, kazao je dr. Drljević i ta činjenica osnov je da se ulože i veći napori u jačanju službi koje se bave liječenjem ove vrste bolesti.

Ministrica Balorda istakla je da Vlada Zeničko-dobojskog kantona putem resornog Ministarstva zdravstva čini velike napore da se Kantonalna bolnica Zenica u cjelini oporavi od višegodišnje finansijske dubioze te je tako prošle godine izdvojila 1,3 miliona maraka, a za 2014.godinu planirano je novih 3,5 miliona maraka za saniranje dugova prema dobavljačima, zatim za nabavku neophodne opreme i modernizaciju pojedinih odjela ove ustanove. Vlada će i dalje davati svaku vrstu podrške koja je potrebna Kantonalnoj bolnici Zenica jer, nažalost, sve veći broj pacijenata zahtjeva bržu, efikasniju i moderniju zdravstvenu uslugu, a naročito oni sa  specifičnim oboljenjima razne vrste karcinoma koje su u porastu u Zenici i ostalim gradovima Zeničko-dobojskog kantona.