29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 10 Avgust 2013 22:22

Video: Osuđeni na neuspjeh

Bez puno pompe, na Youtubeu je objavljen jedan zanimljiv filmski uradak – priča je o talentirnom mladiću koji je osuđen na neuspjeh zbog toga što živi u zemlji sa nesposobnom i neefikasnom vlašću.  On je plivač koji iza sebe ima brojne rezultate i nije mogao otići na svjetsko prvenstvo radi finansijskih razloga, a isplivao je rezultat koji dovoljan za osvajanje zlata na tom takmičenju. Da se samo kvalifikovao i otišao osvoji bi ga jer je to najbolji rezultat.


 

Autor filma je mladi Zeničanin Jasmin Pivić, student druge godine medicine, (bivši) plivač, scenarist, zaljubljenik u film i glumu. Njegov je cilj osvijesti ljude i prezentirati u kakvom stanju žive mladi koji nižu uspjehe bez ikakve podrške i na kraju odustaju od svega jer moraju da prežive.

 

Kako ističu sudionici u ovom projektu – scenarist i režiser Jasmin Pivić, glumci Jasmin Pivić, Anes Bajrić i Kenan Valentić te kamerman, ‘tonac’ i montažer Dino Šehić – film je napravljen u nastojanju da se prikaže trenutna situacija u sportu u BiH. Žele skrenuti pažnju na činjenicu da je i pored svog napora, napornog rada i treniranja, skoro pa nemoguće napraviti značajan rezultat na međunarodnoj sceni.

 

Film se svakako ne odnosi samo na sport. Ovo je tema o mladim ljudima, generalno, te o propadanju prevelikog potencijala koji naša država ima. Ekipa filma je sastavljena od mladih ljudi, studenata, koji su se po prvi put okušali u ovakvom projektu. Cijeli film je snimljen doslovno bez budžeta i bez ičije pomoći.