28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 23 Juni 2013 15:11

Primljena na šest fakulteta

Mlada Zeničanka Imman Merdanović aplicirala je na šest američkih univerziteta, a nakon što je primljena na svih šest, oni su se potom utrkivali ko će joj dati bolje uvjete studiranja! Ovu navjerovatnu vijest potvrdili su nam prijatelji ove neobične djevojke.

 

- Iskreno, satima sam se čudila kad sam čula da se interesujete za mene, jer mi super stvar da postoji medij koji promovira mlade, njihov uspjeh, pored toliko crnih stavri u našoj zemlji. Zaista sam sretna i da, potvrđujem, primljena sam na svih šest fakulteta, pa sam teškom mukom odabrala jedan, kroz smijeh nam govori Imman.

 

Ona je aplicirala i primljena je na najpoznatiji svjetski fakultet za muziku Berklee College of Music (Boston), Bennington College (Vermont) , St. Lawrence University (New York) , Clark University( Massachusets), Smith College (Connecticut), te  Westminster College (Missouri). Iz svih šest američkih država stigli su pozitivni odgovori i pozivi da Imman započne studiranje baš kod njih, a da će joj oni pomoći oko vize i druge papirologije.

 

- Silno sam željela ostati nastaviti svoje školovanje u inostranstvu, a jedino mjesto koje internacionalnim studentima daje punu stipendiju je Amerika. Idući u srednju školu u Zenici, dobila sam priliku da dio školovanja provedem u Holandiji. Tamo sam živjela sa 100 studenata iz 100 različitih zemalja u svijetu, te sam od njih vidjela da oni apliciraju na više fakulteta, te onda biraju šta im je najbolje, jer imate jednu priliku ili gubite godinu života, priča nam ova djevojka.

 

Nakon što je završila dvije osnovne škole «Miroslav Krleža» i Osnovnu muzičku školu, odsjek violina i gitara), Imman je prva dva razreda završila u Prvoj Gimnaziji Zenica, nakon čega je dobila priliku da, uz stipendiju, nastavi školovanje u prestižnoj školi United World College u Maastrichtu (Holandija).  Svoje planove Imman je sročila u dvije tri rečenice, od kojih bukvalno zastaje dah.

 

- Kad sam dobila pozitivne odgovore sa svih fakulteta, bila sam u strašnoj dilemi. Ipak sam se odlučila za St. Lawrence University u New Yorku, od kojeg sam dobila punu stipendiju kao najbolji aplikant ove godine . To je i najbolji fakultet s moje liste i slobodno mogu reći da sam se za njegovu aplikaciju i najviše napatila . Planiram studirati medicinu, a kao sporedne predmete sam izabrala glumu i italijanski jezik . Planiram biti i dio njihovog sportskog plivačkog tima i takmičiti se za univerzitet, kaže ova svestrana djevojka. Njena najveća strast je ipak muzika i kaže da «prosto ne zna šta bi bez nje».

 

- U slobodno vrijeme, kojeg baš i nemam mnogo (smijeha) pjevam, snimam muzička videa, sviram gitaru i violinu, tu i tamo nastupam na koncertima. To me opušta i iako sam se odlučila za medicinsku karijeru, sasvim sam sigurna da ću se jednog dana ipak vratiti mojoj velikoj ljubavi - muzici. Također, veoma volim sport i već nekoliko godina se bavim plivanjem.

 

- Kad sam se spremala za odlazak u Holandiju sa samo 17 godina, mnogi su mi govorili - Pa kako ćeš bez roditelja, brata, prijatelja, Zenice. Upravo to, skepticizam i strah je  po mom mišljenju razlog zbog kojeg se ipak mnogi mladi ljudi odluče ostati "u svom na svom" i ne dati šansu izazovu. Također, veoma često čujem i onu - Ne možeš ti uspjeti u BiH! To nije tačno. Aplikacija za mnoge škole se pojavljuje svake godine i onaj kome je zaista stalo da je pronađe uspjet će u tome. Vršnjacima bih poručila da budu jasni i ustrajni u onome što žele, da zaborave na strah, jer je to glavna kočnica, da se ne uzdaju ni u koga nego u sebe i da sami svojim znanjem sebi pronalaze puteve. Ako deset aplikacija propadnu, jedanaesta će proći!

 

Imann je nedavno objvil Javno pismo premijeru Bevandi, nakon njegove izjave da " BiH nije zemlja kao što su Zimbabve i Somalija"

 

 

- Žalosno je da gospodin koji se nalazi na čelu BiH nema adekvatne argumente kojima bi potkrijepio svoje tvrdnje, da je krajnje neinformisan i pun predrasuda. Ja sam bila u Zimbabveu prije pet mjeseci. To je predivna zemlja i na našu žalost u mnogim stvarima bolja od BiH. U Zimbabveu djeca imaju JMBG. Je li on bio u Zimbabveu, pa tako priča? Ja jesam, a on ima plaću koja mu može priuštiti put da upozna tu zemlju, te se postidi onog što je rekao, kaže Imman.