18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 07 April 2013 10:08

Sjećanje na dr. Mustafu Omanovića

Danas se navršava se četiri godine od smrti istaknutog ekologa prof.dr. Mustafe Omanovića, tim povodom članovi porodice i Ekološkog pokreta OTPOR održali su u parku sjećanja prigodan skup. Profesor dr. Omanović je uz Nijaza Abadžića i Akademika Sulejmana Redžića bio jedan od osnivača Eko pokreta u BiH. Mi Zeničani ćemo zauvijek pamtiti prof. Omanovića po njegovom zalaganju za princip održivog razvoja. Kao ekspert UN-a za ekologiju kada je Zenica u pitanju oštro se suprostavio sljedećim katastrofalnim greškama Federalne i Općinske vlasti u sljedećim pitanjima:

 

 

U svom projektu Razvoj turizma u Općini Zenica suprostavio se izgradnji HE Vranduk na području nacionalnog spomenika BIH i kao alternativu grad i utvrda Vranduk su trebali da imaju cilj razvoj etno i eko turizma, što se djelimično i ostvarilo kroz likovnu koloniju. U ljetnom periodu Vranduk posjeti više hiljada uglavnom stranih turista. Bio je protivnik izgradnje HE i zbog promjene mikroklime koja će neminovno izazvati povećanje aerozagađenja u Zeničkoj kotlini.

 

Bio je zagovornik otvaranja Regionalne deponije za odlaganje otpada ali se suprostavio lokaciji koju je odabrala Općina a radi se o području bivšeg rudokopa Moščanica. Razlog suprostavljanju je proticanje Džulanovog potoka ispod lokaliteta deponije čija je bistra voda mogla snadbjevati 1/3 grada pitkom vodom. Da je profesor bio upravu najbolji je dokaz nedavno stavljanje na dnevni red Općinskog vijeća spašavanje Džulanovog potoka, koji je prema nama ekolozima izgubljen za sva vremena.

 

Kao doktor hemije znao je kakve će posljedice po zdravlje Zeničana ostaviti pokretanje pogona Koksare čiji se negativne supstance  (sumpor dioksid,benzen) nikakvim tehnološkim procesima ne mogu eliminisati. U tom pogonu radi 140 radnika koji su se mogli rasporediti u druge pogone a da se koks nabavlja iz Koksare Lukavac. Na žalost OV je odbilo ovaj prijedlog profesora a posljedice osjećamo mi građani Zenice svakodnevnim otkrivanjem otkrivanjem oboljelih od karcinoma disajnih organa. Upravo smo danas preko portala saznali da KBZ odjel Onkologije ne posjeduje potrebne lijekove za liječenje Zeničana (cistostatike) jer Federalni fond ima vjerovatno finansijske poteškoće ili usmejravaju sredstva u druge krajeve Federacije. 

 

Za svoj rad na području ekologije Međunarodna Liga Humanista je proglasila prof. Omanovića kao humanistu decenije u Regionu. Ostaće zapamćeno da je na početku rata, da bi smanjio međunacionalne tenzije ,u gradu imao običaj da organizuje šetnje sa intelektualcima svih nacionalnosti i na taj način nesumnjivo izvršio veliki iskorak da u Zenici za vrijeme i poslije rata međunacionalni odnosi ostanu na prijateljskoj osnovi kao u bivšoj državi kada je u Zenici živjelo 27 različitih naroda.

 

Članovi OTPORA će istrajati na svim zacrtanim a neostvarenim ciljevima uvaženog ekologa, naučnika i humaniste prof.dr. Mustafe Omanovića.

 

Za   NG  Ekološki pokret OTPOR   ekolog Akif Smajlović, prof.