16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 27 Januar 2013 11:38

In memoriam:Refa Reuf Salihovski

Nema više R E F E (Reuf Salihovski) !? Od sinoć sam tužan, pravo !?  Kopajući po fejsu, naletih na vijest : nema više legende Čelikovih ROBIJAŠA, Refe ! Čuj, umro Refa ! Ne mogu da vjerujem, prekjučer ga vidio i ne mogu proči, a da se ne pozdravimo ! Zovem neke prijatelje, pitam na fejsu, niko ne zna šta se desilo ! Na kraju saznajem, umro Refa u svojim Crkvicama jučer (subota) oko 10 sati , kažu kod kioska nedaleko od svoje zgrade, gdje je često boravio. Kažu, srčani udar !?  Ko je i šta je Refa ? Čaršijska raja ga znaju kao velikog Čelikovog fana, vjernog ROBIJAŠA ! 


Ja ga poznajem kao komšiju iz Crkvica, koji nikad nije prošao pored mene i supruge, a da se nije upitao : kako je Mladene legendo, kako ste gospođo i slično, navodi u svom osvrtu Mladen Braco Marić. 


Znam da ga neki nisu simpatisali, naročito komšije iz i oko zgrade, gdje je počesto u pripitom stanju znao sa svoga balkona malo glasnije prozivati i ''držati predavanja'' ( k'o u Hajd parku), nabrajajući od političara, sportista , pa i komšija ! Nekome je to bilo i simpatično, ali su se većina komšija ljutile zbog njegovog preglasnog komentarisanja pojedinih događaja i zbivanja u gradu ili državi, zovući nekad i policiju !? 


Ali, nema više Refe, neće više biti galame sa balkona, komšije mogu biti mirne, a i Refi je lakše, našao je svoj mir ! Ne mora više čekati poštara da mu donese crkavicu od penzije, koju jadan nije mogao razvući do kraja mjeseca, kao i ostala većina penzionera.  Kažu da je radio u majci Željezari i da je tu zaradio penziju. Nema ni brata, ni sestru, ni oca, ni majku. Govorio je: ako umrem, mene će sahranit moji Čelikovci, moji ROBIJAŠI. Jedino su ga ono voljeli, a i on njih !


Mislim da će mu ROBIJAŠI ispuniti ''posljednju želju'', pokazati svoju jačinu i veličinu, te ga sahraniti dostojno čovjeka i građanina ovoga grada !  Zenica je uvijek imala svoje legende među običnim i malim ljudima i nije ih nikada zaboravljala ! Ni REFA neće biti nikada zaboravljen, naročito kao veliki ROBIJAŠ i neka mu je laka zenička i bosanska crna zemlja ! Rahmet mu duši !




autor: Mladen Braco Marić

nedjelja, 27.01.2013.

Povezani članci (by tag)